Hoppa till huvudinnehåll

Maria överlevde branden i Portugal: Brinnande talltoppar föll ner över bilarna

Över tusen brandmän kämpar fortfarande med att släcka skogsbränderna i Portugal. Hittills har 62 personer bekräftats döda i Pédrogão Grande i regionen Leiria, men antalet befaras stiga när man når mer avlägsna byar.

Största delen av offren brann inne i sina bilar när elden plötsligt svepte över en bergsväg som leder till motorvägen IC8. Av dödsoffren hittades 30 inne i bilar och 17 på vägen.

- Det var som i helvetet, jag trodde att jorden gick under, berättar Maria de Fátima Nunes.

Hon och hennes man hörde till dem som lyckades överleva infernot på vägen med lindrigare brännskador.

- Talltopparna brann och föll ner över bilarna. Elden närmade sig från alla håll. Bilarna krockade med varandra när alla försökte fly, berättar Maria de Fátima Nunes för SIC Notícias.

Paret som satt i bilen bakom hörde till dem som dog.

- Jag ropade åt kvinnan att komma ut ur bilen men hon gjorde inte det. Hennes man kom ut, men han dog på vägen, berättar Maria de Fátima Nunes för SIC Notícias.

Lastbil förstörd i de omfattande bränderna i Portugal.
Lastbil som förstörts i de omfattande bränderna i Portugal. Lastbil förstörd i de omfattande bränderna i Portugal. Bild: EPA PAULO NOVAIS Portugal,brandskador

Bränderna fortsätter att sprida sig

Under måndagen sjönk temperaturen något och det har regnat lite, men situationen är fortfarande allvarlig. Brandmännen har ännu inte lyckats få kontroll över branden och den sprider sig från Leiria till grannregionerna Castelo Branco och Coimbra.

Väderförhållandena gör att man inte kan använda flygplan för släckningsarbetet på vissa håll.

- Vi kan för tillfället inte flyga planen. Vi arbetar för närvarande med grävmaskiner för att öppna vägarna för brandkåren, säger Elisio Oliveira från det portugisiska civilförsvaret.

Åtminstone 62 personer har skadats, många av dem allvarligt. Fyra brandmän och ett barn är i kritiskt tillstånd.

Branden uppstod i lördags - orsakades troligen av blixtnedslag

Den förödande branden i Pédrogão Grande startade på lördagseftermiddagen. Myndigheterna misstänker att den orsakades av blixtnedslag.

Portugal har drabbats av torka och temperaturer på upp till 40 grader Celsius. Torkan och temperaturen i kombination med hård vind gjorde att elden spreds otroligt snabbt.

Interiör från ett nedbrunnet hem 19.06.2017 i byn  Pobrais, Portugal.
Interiör från ett nedbrunnet hem 19.06.2017 i byn Pobrais, Portugal. Interiör från ett nedbrunnet hem 19.06.2017 i byn Pobrais, Portugal. Bild: EPA PAULO NOVAIS Portugal,brandskador,eldsvådor

Tolv personer räddades i vattentank

BBC rapporterar att tolv personer överlevde branden genom att gömma sig i en vattentank.

Maria do Céu Silva hyllas som en hjälte efter att hon kom på idén att utnyttja sin vattentank för att rädda sig själv och andra. Hon och elva andra tillbringade över sex timmar i tanken efter att elden hade skurit av flyktvägarna från deras by.

Bland dem som överlevde fanns en 95-årig kvinna med funktionsnedsättning.

- Utan det här skulle vi alla ha dött, sade en av de överlevande.

Hus förstört i branden den 17.06.2107
Resterna av ett hus som har förstörts i branden Hus förstört i branden den 17.06.2107 Bild: EPA PAULO NOVAIS Portugal,eldsvådor,brandskador

Många gårdar förstörda

Jordbrukarparet Luisilda Malheiro och Eduardo Abreu lyckades fly branden.

- Vårt hus står kvar, men vi förlorade allt annat; våra höns, kaniner och ankor. Vi lyckades bara rädda två getter, säger Luisilda Malheiro.

En del vill inte överge sina gårdar trots riskerna. Jordbrukaren Fernando Pais har stannat kvar tillsammans med sin fru och son. Familjen använder en vattenslang för att hålla elden borta.

- Om jag lämnar min gård kommer allt att brinna upp för det finns ingen här som kan hjälpa oss, sade Pais.

Resterna av ett huis i byn  Figueiro dos Vinhos, Portugal
Resterna av ett hus i byn Figueiro dos Vinhos, Portugal Resterna av ett huis i byn Figueiro dos Vinhos, Portugal Bild: AFP / Lehtikuva Portugal,brandskador,eldsvåda

Läs mera:

Över 60 döda i våldsamma skogsbränder i Portugal

Minst 62 människor har omkommit i omfattande skogsbränder i mellersta Portugal, ett par hundra kilometer norr om Lissabon. Över 1 700 brandmän kämpar mot ett sextiotal skogsbränder som sprider sig snabbt i det torra, heta vädret.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes