Hoppa till huvudinnehåll

May: Attacken nära moské var motbjudande

En sammanbiten Theresa May uttalade sig utanför 10 Downing Street på tisdagen den 23.5 efter attacken i Manchester.
En sammanbiten Theresa May uttalade sig utanför 10 Downing Street på tisdagen den 23.5 efter attacken i Manchester. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Theresa May

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att landet har tolererat allt för mycket extremism, så som islamofobi, under de senaste åren.

May kallar också nattens terrorattack nära en moské i London för motbjudande. Under måndagen besökte premiärministern området där attacken ägde rum.

Hon sade att Storbritannien måste bekämpa terrorism oavsett vem står bakom den.

En person dog och flera skadades då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London den 19 juni 2017.
Attacken ägde rum vid moskén i Finsbury park. En person dog och flera skadades då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London den 19 juni 2017. Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA London,Storbritannien,paketbilar,moskéer,Attacker,Finsbury Park

En människa dödades och tio skadades då en paketbil natten mellan söndag och måndag mejade ner fotgängare nära en moské i norra London.

Enligt polisen är det ändå för tidigt att säga om offret dog till följd av attentatet eftersom personen hade fått en sjukdomsattack och höll på att få första hjälpen då attacken inträffade.

Moskéer attackeras regelbundet

Enligt ögonvittnen ropade gärningsmannen att han "vill döda alla muslimer" efter att han genomfört attacken.

Organisationen Tell Mama, som statistikför attacker mot moskéer, uppger att en moské varannan vecka i medeltal blir utsatt för angrepp.

Oftast handlar det om vandalism.

Misstänks för terrorism

Den 47-åriga gärningsmannen greps ursprungligen misstänkt för mordförsök, men nu gäller misstanken även förberedande, genomförande och uppvigling till terrorism, säger Londonpolisen.

Mannen tros ha agerat ensam, men polisen fortsätter att utreda fallet.

Källor: Reuters, BBC

Artikeln har uppdaterats. Klockan 20.30 kompletterades texten med att gärningsmannen nu misstänks för terrorism, inklusive mord och mordförsök.

 • Norsk tidning: Johaug kan överklaga civilt

  Advokat: Domen bryter mot proportionalitetsprincipen.

  På tisdagen kom domen: Therese Johaugs 13 månader långa avstängning förlängdes av idrottens skiljedomstol Cas till 18 månader, men ännu är nödvändigtvis inte sagan all i fallet Johaug uppger norska Dagbladet.

 • Gymnasieelever kritiska till reformen av studentexamen

  Betyget allt viktigare på bekostnad av inträdesproven.

  Gymnasielever vid Vasa Övningsskola tycker inte att studentexamensreformen är en bra idé. De vill att inträdes- och urvalsproven ska finnas kvar och att studentexamen inte ska betonas tyngre. Studiehandledarna välkomnar en förändring men säger att de behöver veta vad som beslutas och det i tid.

 • Emil Lindholm och Niclas Grönholm – motorsportklanens nya generation

  Emil Lindholm och Niclas Grönholm: Bensin i blodet.

  Småkusinerna Emil och Niclas har två månader i åldersskillnad. Hemmen ligger nära varandra och grundskolan gick killarna i samma skola. Och så har de en till gemensam nämnare: motorsport. ”Bastis” och ”Bosses” söner trivs även de i köroverall.

 • Äldre man drunknade i Ekenäs

  Räddningsverket lyckades inte rädda mannen.

  En äldre man drunknade i Ekenäs i morse. Mannen slant på en simstege och slog sitt huvud.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes