Hoppa till huvudinnehåll

May: Attacken nära moské var motbjudande

En sammanbiten Theresa May uttalade sig utanför 10 Downing Street på tisdagen den 23.5 efter attacken i Manchester.
En sammanbiten Theresa May uttalade sig utanför 10 Downing Street på tisdagen den 23.5 efter attacken i Manchester. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Theresa May

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att landet har tolererat allt för mycket extremism, så som islamofobi, under de senaste åren.

May kallar också nattens terrorattack nära en moské i London för motbjudande. Under måndagen besökte premiärministern området där attacken ägde rum.

Hon sade att Storbritannien måste bekämpa terrorism oavsett vem står bakom den.

En person dog och flera skadades då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London den 19 juni 2017.
Attacken ägde rum vid moskén i Finsbury park. En person dog och flera skadades då en paketbil mejade ner fotgängare vid en moské i norra London den 19 juni 2017. Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA London,Storbritannien,paketbilar,moskéer,Attacker,Finsbury Park

En människa dödades och tio skadades då en paketbil natten mellan söndag och måndag mejade ner fotgängare nära en moské i norra London.

Enligt polisen är det ändå för tidigt att säga om offret dog till följd av attentatet eftersom personen hade fått en sjukdomsattack och höll på att få första hjälpen då attacken inträffade.

Moskéer attackeras regelbundet

Enligt ögonvittnen ropade gärningsmannen att han "vill döda alla muslimer" efter att han genomfört attacken.

Organisationen Tell Mama, som statistikför attacker mot moskéer, uppger att en moské varannan vecka i medeltal blir utsatt för angrepp.

Oftast handlar det om vandalism.

Misstänks för terrorism

Den 47-åriga gärningsmannen greps ursprungligen misstänkt för mordförsök, men nu gäller misstanken även förberedande, genomförande och uppvigling till terrorism, säger Londonpolisen.

Mannen tros ha agerat ensam, men polisen fortsätter att utreda fallet.

Källor: Reuters, BBC

Artikeln har uppdaterats. Klockan 20.30 kompletterades texten med att gärningsmannen nu misstänks för terrorism, inklusive mord och mordförsök.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes