Hoppa till huvudinnehåll

Nya sjukhuset ska byggas med teamwork

Vasa centralsjukhus.
En del av de här byggnader ska rivas för att det nya H-huset ska få plats. Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Malin Hulkki Vasa centralsjukhus,h-byggnaden

Tretton våningar och 30 000 kvadratmeter, det är nyckeltalen för den nya sjukhusbyggnad som ska börja byggas nästa år på Vasa centralsjukhus område. Hittills har bygget kallats Österbottens SOTE-hus men namnet kommer att ändras - på förslag är "H-huset", efter en av byggnaderna som rivs. "H" syftar dessutom på både "hälsa" och finskans "hyvinvointi".

Projektet sätter igång på allvar efter semestern och under hösten ska parterna i projektet klarna.

Den nya byggnaden blir speciell så tillvida att där ska ges både primär- och specialsjukvård av både offentliga och privata aktörer.

- Alla aktörer ska vara inom samma fyra väggar. Hur ska hyran sättas, vem har tillträde till vilka utrymmen. Det finns nog utmaningar, säger Ulf Stenbacka, nyutnämnd teknisk direktör vid Vasa centralsjukhus.

Ulf Stenbacka, teknisk direktör Vasa centralsjukhus
Ulf Stenbacka Ulf Stenbacka, teknisk direktör Vasa centralsjukhus

Stram tidtabell

Nybygget har en budget på 130 miljoner euro och tidtabellen är stram - huset borde stå klart 2020.

- Det är mycket pengar - det blir ungefär 800 000 euro per vecka, säger Stenbacka.

I fredags hölls ett informationstillfälle om projektet för intresserade parter inom olika sektorer av bygg- och fastighetsbranschen. Bygget ska genomföras som ett så kallat integrerat projekt.

Det innebär att beställaren jobbar intimt med planerarna, för att snabbt hitta lösningar.

- Annars ska besluten bollas mellan olika instanser. Tidtabellen är den främsta orsaken till att vi går in för den här modellen, säger Ulf Stenbacka.

Parterna i byggprojektet ska väljas under hösten.

- Vi ska samla ihop ett fungerande team, men det ska naturligtvis också vara genomförbart ekonomiskt, säger Ulf Stenbacka.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten