Hoppa till huvudinnehåll

Nytt alternativ blir Blå framtid

Simon Elo, Sampo Terho coh Tiina Elovaara berättar om det nya partinamnet Blå framtid.
Simon Elo, Sampo Terho och Tiina Elovaara berättar om det nya partinamnet. Simon Elo, Sampo Terho coh Tiina Elovaara berättar om det nya partinamnet Blå framtid. Bild: Lehtikuva Sampo Terho,Simon Elo,Tiina Elovaara

Utbrytargruppen Nytt alternativ kommer att ge sitt nya parti namnet Sininen tulevaisuus, direkt översatt Blå framtid.

Riksdagsgruppens medlemmar har grundat en förening som går under det nya namnet. I framtiden ska föreningen bli ett nytt parti.

Det engelska namnet är Blue reform.

Även riksdagsgruppen byter namn. Med namnet Blå framtid vill gruppen understryka stabilitet, fred, förnyelse, resultatinriktning och fosterländskhet.

- Vi anser att stater ska vara självständiga aktörer i en internationell värld. Vi respekterar mänskliga rättigheter och godkänner ingen form av hat, står det i ett pressmeddelande.

På sociala medier har namnvalet väckt en del munterhet eftersom domännamnet sininentulevaisuus.com dirigerar läsaren till Samlingspartiets webbsida och sininentulevaisuus.net till Sannfinländarnas sida.

Blå framtid har inte lanserat någon webbsida ännu.

Sampo Terho leder föreningen

Föreningens ordförande är Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho som förlorade den sannfinländska ordförandekampen mot Jussi Halla-aho.

- På pappret står jag som ordförande, men för partiets del är det för tidigt att säga. Partiet väljer ordförande sedan när det sammanträder, säger Terho.

För att föras in i partiregistret behövs 5 000 så kallade anhängarkort som måste signeras av röstberättigade anhängare.

Blå framtid börjar genast samla in underskrifter.

Riksdagen röstar om förtroende

Regeringskrisen löste sig förra veckan då 20 personer från Sannfinländarnas riksdagsgrupp bröt sig ut och grundade en egen riksdagsgrupp.

Regeringen fortsatte då med sitt gamla regeringsprogram och med den gamla ministersammansättningen på grund av det stöd som fanns i den nybildade gruppen.

Riksdagen diskuterar i dag den nya regeringsbasen. Man röstar om regeringens förtroende vid tisdagens plenum.

Artikeln uppdaterad 19.6.2017 klockan 14.37 med uppgiften att domännamnen leder till Samlingspartiets och Sannfinländarnas webbsidor och 14.57 med uppgifter att Sampo Terho är föreningens ordförande.