Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeå IF:s Ian Martin vill utvecklas i Sverige

Porträttbild av handbollsspelaren Ian Martin.
Ian Martin ser fram att börja spela i den svenska handbollsligan. Porträttbild av handbollsspelaren Ian Martin. Västnyland,ian martin

Sjundeå IF:s Ian Martin tar steget mot en proffskarriär som handbollsspelare när han flyttar till HIF Karlskrona i Sverige. Nu hoppas han mest på att utvecklas som spelare i den svenska handbollsligan.

Det var förra säsongen som Sjundeå IF:s landslagsspelare Ian Martin började tänka på möjligheterna att spela handboll utomlands. När möjligheten sedan kom att spela i HIF Karlskrona var det ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till. Klubben som spelar i den svenska handbollsligan verkade vara ha ett otroligt bra lag att utvecklas i, säger han.

- Det var en bra möjlighet att fara dit och utvecklas som spelare och också komma närmare proffslivet. Man vet inte hurdana chanser man får i framtiden och hurdana klubbar som vill ha mig.

Fokuserar på den egna utvecklingen

Det var inte helt självklart för Ian Martin att lämna Sjundeå IF och FM-ligan, speciellt då också Theo Westerlund lämnar klubben för Cocks. Tränaren Kaj Hagman har också sagt att han innerligen hoppas att laget inte splittras och att man är tvungen att börja om från början igen.

Men Ian Martin ville ändå fokusera på hur han själv kan utvecklas så mycket som möjligt.

- Då jag skulle fatta mitt beslut tänkte jag mycket att jag kanske sviker Sjundeå och lämnar dem i sticket. Men jag ville göra det som är bäst för mig och för min utveckling, konstaterar han. I slutändan var det ett rätt så enkelt beslut.

Hjälp av mamma och lagkamraten

Det är främst hans mamma som har funnits vid hans sida då beslutet om klubbytet skulle göras. Hon följde med då Ian Martin provspelade för HIF Karlskorna tidigare i våras. Och det är hon som har kollat igenom det kontraktsförslag som han sedan fick några dagar efter provspelningen.

- Det är första gången som jag provspelade och jag ville ha någon vuxen med mig. Det är dessutom roligare att resa tillsammans med någon annan, säger han.

Ian Martin inför kvalmatchen mot Österrike.
Ian Martin har spelat i finska landslaget. Ian Martin inför kvalmatchen mot Österrike. Bild: Yle/Mikael Oivo Finlands herrlandslag i handboll,joacim broman

En annan som har kommit med goda råd är Jan Hagman som spelade i Sjundeå IF förra säsongen. Efter nio säsonger i Sverige vet han en hel del om både kontrakt och hur det går till på andra sidan Östersjön.

Höga förväntningar stör inte

Det är Karlskornas supporterförening Lejonen som ligger bakom värvningen av Ian Martin och han kommer att fungera som deras så kallade supporterspelare nästa säsong. Det betyder bland annat att föreningen hjälper till med att betala hans lön.

Förväntningarna på Ian Martin är nu rätt höga i Karlskrona. Han har bland annat beskrivits som en råtalang som kan utvecklas till något stort.

Men själv försöker han låta bli att tänka på förväntningarna.

- Det känns bra att höra komplimanger. Men såklart blir det sedan mera press då man ska leverera på plan, säger han. Men jag försöker att inte tänka på det så mycket.

Jobb och sjukskötarstudier på sidan om

Martin hann inte umgås väldigt mycket med HIF Karlskornas spelare de tre dagar han provspelade. Intrycket var ändå att stämningen är bra.

- De verkar vara otroligt trevliga och schyssta spelare, konstaterar han.

Nu är planen att jobba halvtid vid sidan om handbollsträningarna de fyra första månaderna. Det hjälper till att skapa rutiner och får en att stiga upp i tid om morgnarna, säger Ian Martin.

- Men efter jul tänkte jag börja studera. Där finns ett universitet där man kan studera till sjukskötare.

Vill föra laget så långt som möjligt

Men i övrigt är det träning och spel i den nya klubben som gäller för Martin. HIF Karlskrona hade en rätt svår säsong förra året på grund av många skadade spelare och man var tvungen att kvala för att hålla sig kvar i elitserien.

Truppen var också rätt tunn förra säsongen, säger Ian Martin.

- Nu vill de göra truppen större och skaffa många nya värvningar.

Och för Ian Martins del är också planen klar.

- Både träningar och mängden matcher gör att jag utvecklas som spelare och jag vill absolut bidra till laget, man är ju där och vill föra laget så långt som möjligt.

Läs också

Västnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Västnyland