Hoppa till huvudinnehåll

Stor utmaning väntar för IFK Mariehamn: ”Alla som är fotbollsintresserade känner till Legia”

Robin Sellin och Aleksei Kangaskolkka låg bakom IFK:s 2-0 mål i Kuopio.
Robin Sellin och Aleksei Kangaskolkka låg bakom IFK:s 2-0 mål i Kuopio. Bild: Toni Hekkala / All Over Press IFK Mariehamn,Aleksei Kangaskolkka,fotboll,robin sellin

En svår lottning men samtidigt utmanade och roligt. Så säger IFK Mariehamns tränare Peter Lundberg om att möta Legia Warszawa i den andra kvalrundan till Champions League.

Regerande ligamästarna IFK Mariehamn fick en tuff lottning i kvalet till Champions League. I den andra kvalomgången ställs man mot de polska mästarna Legia Warszawa.

Legia med Kasper Hämäläinen i truppen har i flera repriser tagit sig till gruppspelet i både Champions League och Europa League. Senaste säsong slutade laget trea i gruppen i Champions League efter Borussia Dortmund och Real Madrid.

– Det ska bli jätte roligt, det är en svår lottning och det blir en stor utmaning. Alla som är fotbollsintresserade känner till Legia och det betyder att det är ett bra lag. De spelade 3–3 mot Real Madrid i Champions League senaste säsong så det säger en hel del om vilken utmaning det är.

– Det passar bra att börja hemma och här kan allt hända. Större mirakel har hänt tidigare än att vi ska kunna klara det här. Vi kan bara förbereda oss så bra som möjligt, säger tränaren Peter Lundberg.

Peter Lundberg står vid bänken
Peter Lundberg. Peter Lundberg står vid bänken Bild: Matti Raivio / All Over Press fotboll,IFK Mariehamn,Peter Lundberg,sport

Tidigare matcher har betydelse

IFK Mariehamn har kvalat till Europa League två gånger tidigare – 2013 och 2016 blev det bara två matcher ute i Europa.

Att man spelat kvalmatcher tidigare är viktigt att ta med sig till dubbelmötet med Legia säger anfallaren Aleksei Kangaskolkka.

– Visst är det en styrka att vi spelat i Europa förr och det är viktigt att ha rutinerade spelare. Det hjälper att vi har varit med om det förr. Förra året gjorde vi en helt okej prestation mot Odd.

– Att möta Legia blir häftigt och vi får se hur vår nivå är. Det är också stort för hela samhället med kval till Champions League, säger han.

Aleksei Kangaskolkka med bollen
Aleksei Kangaskolkka. Aleksei Kangaskolkka med bollen Bild: Matti Raivio / All Over Press fotboll,IFK Mariehamn,Aleksei Kangaskolkka,kangaskolkka

”Vi ska vara stolta över oss själva efter matcherna”

Hemmamötet med Legia kommer att spelas den 11 eller 12 juli och returmatchen på bortaplan spelas en vecka senare.

– Vi har några matcher kvar i ligan före kvalet. Det har varit lite upp och ner tidigare under säsongen så nu hoppas jag att vi kan bli lite mer stabila och hittar formen som vi hade förra året, säger Kangaskolkka.

Enligt Peter Lundberg är målsättningen i kvalet att göra bra insatser.

– Vi ska kunna se oss i spegeln och säga att vi gjort allt i förberedelserna, i kämpaanda och taktiskt. Har vi gjort allt så får vi se hur långt det räcker. Vi ska vara stolta över oss själva efter matcherna, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport