Hoppa till huvudinnehåll

Vörå svarar förvaltningsdomstolen om skarvar

Juckasgrynnan i Vasa skärgård, en liten holme med flera hundra skarvbon. På bilden flyger ett antal fåglar.
juckasgrynnan i Vasa. Juckasgrynnan i Vasa skärgård, en liten holme med flera hundra skarvbon. På bilden flyger ett antal fåglar. Bild: Yle/ Axel Brink skarvar (fåglar),vasa

I april lämnade Vörå kommun in besvär mot beslutet att låta Vasa stad skrämma bort skarvar från Södra Stadsfjärden. Nu vill förvaltningsdomstolen veta varför Vörå anser sig ha rätt att överklaga beslutet.

I mars fick Vasa stad tillstånd av NTM-centralen att skrämma bort skarvar från Metgrund i Södra Stadsfjärden.

Kritiken lät inte vänta på sig: Genom att skrämma bort skarvarna flyttar man bara över problemet på grannarna.

Åtminstone Korsholm, Nykarleby, Närpes, Pedersöre och Vörå lämnade in besvär.Utöver kommunerna och städerna lämnade också olika delägarlag och skifteslag in besvär.

"Ligger inte i Vöråbornas intressen"

Nu vill Vasa förvaltningsdomstol veta varför Vörå kommun anser sig ha rätt att överklaga ett beslut som gäller Vasa stad. Mer specifikt: Vilken är den juridiska grunden?

I Vörås svar som läggs framför kommunstyrelsen på måndag kväll skriver kommundirektör Mikko Ollikainen och styrelsens ordförande Rainer Bystedt att kommunstyrelsen ska bevaka kommunens intressen.

Det ligger inte i Vöråbornas eller Vörå kommuns intresse att ta emot skarvar från Vasa stad. I stället borde skarvstammen decimeras genom avskjutning och oljning eller prickning av ägg, anser Ollikainen och Bystedt.

Man hänvisar till vad som hände när skarvarna skrämdes bort från Sastmola i Satakunta våren 2016: De dök upp i Österbotten i stället.

träd på metgrundet utan skarvbon i sig.
Metgrundet i Vasa. träd på metgrundet utan skarvbon i sig. Bild: Yle/ Axel Brink Metgrundet (ö i Finland, Mellersta Österbotten),skarvar (fåglar),vasa

Inga skarvar syns till på Metgrund

I år är Metgrund i Södra Stadsfjärden i Vasa så gott som fri från skarv.

Enligt Vasa stads miljödirektör Christer Hangelin var det meningen att lovet att skrämma skarv från Metgrund skulle användas så att man dagligen skulle åka ut till Metgrund och visa skarven att det inte är någon idé att slå sig ner på ön.

Men nästan ingen skarv dök upp i år och nu åker man ut till Metgrund enbart ibland för att bekräfta att det fortsättningsvis är lugnt på ön.

- Jag körde förbi med båt för någon dag sen och såg inte till någon skarv, säger Jouni Kannonlahti från Vasa universitet.

Kannonlahti är den som har till uppgift att skrämma bort skarvarna från Metgrund.

Enligt honom tycks det ha varit tillräckligt att riva ner skarvens gamla bon ur träden och sätta upp en fågelskrämma på ön.

På den intilliggande Juckasgrynnan trivs dock skarven fortfarande. Vasa stads lov att skrämma skarv gäller inte Juckasgrynnan.

- Där häckar den flitigt, säger Kannonlahti.

Lovet att skrämma skarv från Metgrund gäller ännu år 2018.

 • USA stoppar all import av nötkött från Brasilien

  Importförbud efter avslöjanden om mutade köttinspektörer.

  USA stoppar all import av nötkött från Brasilien av oro för säkerheten i den brasilianska livsmedelsindustrin. Förbudet införs tre månader efter avslöjanden om utbredd korruption bland brasilianska livsmedelsinspektörer.

 • May lade fram sitt bud: Ingen EU-medborgare ska tvingas lämna landet

  Merkel: En bra start men alltjämt många öppna frågor.

  Ingen EU-medborgare som befinner sig lagligt i Storbritannien ska tvingas lämna landet efter brexit. Det förslaget kom Storbritanniens premiärminister Theresa May med på EU-toppmötet igår kväll. Britterna menar att det är ett generöst anbud, medan de övriga EU-länderna signalerade att det i förslaget finns många öppna frågor.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.

 • Polisens alkometer i flitig användning under midsommarhelgen

  Kör nyktert och ta det lugnt i trafiken, meddelar polisen.

  Efter midsommarafton brukar polisens alkometer allt för ofta ge positivt utslag, berättar polisen i Österbotten, som påminner om att vara nyktra bakom ratten och ta det lugnt i trafiken.

 • Algfri midsommar i Österbotten

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna.

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna i Österbotten.

 • Jordbrukare välkomnar minskad byråkrati

  Övervakningen av jordbruket ska bli effektivare.

  Färre inspektioner på gårdarna, färre pappersblanketter och enklare bestämmelser, föreslår jord- och skogsbruksministeriet. - Det låter bra, säger jordbrukaren David Köping i Sundom i Vasa.

 • "Talkoarbetet ger glädje och energi"

  Talkoarbete är en viktig del av många österbottningars liv.

  Att arbeta frivilligt eller på talko är viktigt för många österbottningar. För Sara Snickars inleddes frivilligarbetet då hon gick med i en Marthaförening. Ett gäng ur Marthaföreningen ordnade matlagningskvällar för asylsökande i Malax.

 • Lång tradition av talko

  Sociolog: Samhället måste ha frivilligt engangemang.

  I Österbotten arbetar vi gärna på talko. Utan frivilligt engagemang skulle samhället inte fungera, säger sociologen Dan Sundblom.