Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanska testade positivt för dopning – får delta i VM

Ajee Wilson på löpbanan.
Ajee Wilson klarar sig utan avstängning. Ajee Wilson på löpbanan. Bild: imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press Ajee Wilson

Medeldistanslöparen Ajee Wilson har testat positivt för den anabola substansen zeranol. USA:s antidopningsbyrå väljer att inte stänga av Wilson, eftersom hon anses ha fått i sig substansen av misstag.

Ajee Wilson löpte 800 meter på 1.58,27 i februari – nu slopas rekordet.

Orsaken är att Wilson testat positivt för zeranol, en förbjuden substans. USA:s antidopningsbyrå Usada väljer att inte stänga av Wilson och motiverar beslutet på sin webbplats.

– Vi anser att hon fått i sig medlet oavsiktligt. Det handlar inte heller om oaktsamhet, skriver Usada.

Skyller på kontaminerat kött

Usada skriver att det hela ser ut att bero på kontaminerat kött. Zeranol används inom köttindustrin i USA för att djuren ska växa till sig snabbare.

Usada har kollat igenom Wilsons kvitton och undersökt hennes matvanor. Usada motiverar också beslutet med att Wilson testat negativt en vecka tidigare.

– Det är väldigt osannolikt att Wilson skulle ha fått i sig medlet på annat sätt än genom kontaminerat kött, skriver Usada.

Resultat stryks

Wilson är fri att delta i VM i London – men resultat från en viss tidsperiod stryks. Det amerikanska rekordet från februari hör till noteringarna som inte längre gäller.

Eftersom nivåerna av det förbjudna ämnet var så små blev straffet lindrigt, skriver Usada.

Wilson deltog i OS i Rio. Hon föll ut i semifinal.

Läs också