Hoppa till huvudinnehåll

Bedömningen: Heiskanen går som trea i NHL-draften – fem finländare i första rundan

Miro Heiskanen på isen.
Miro Heiskanens stod för fantastiska prestationer i U18-VM. Det förbättrade aktierna inför draften. Miro Heiskanen på isen. Bild: Matti Raivio/All Over Press FM-ligan i ishockey,Miro Heiskanen,Helsingfors IFK (ishockey)

Aleksander Barkov, Patrik Laine – och Miro Heiskanen. Heiskanen blir den tredje finländaren att draftas bland de tre främsta i NHL på 2010-talet, om man får tro TSN:s slutgiltiga rankinglista. Fem finländare tippas gå i första rundan.

Dallas Stars väljer, från HIFK, Miro Heiskanen.

Så kommer det att låta då Dallas som tredje lag väljer en spelare i NHL-draften natten till lördag. Det förutspår TSN:s Bob McKenzie.

McKenzie har varit kontakt med tio NHL-scouter då han sammansatt den slutliga draftlistan.

Bästa försvarare i draften

Heiskanen är den högst rankade försvararen i draften och har varit topptippad en längre tid.

Tidigare i juni förutspådde Sportsnets Jeff Marek att Heiskanen kan förbättra sin position i listorna då draften närmar sig.

– Alla lag som får välja bland de tio första har följt med honom. Han kan klättra rejält på draftdagen.

Hoppa över Twitterpostning

Sex av tio scouter som McKenzie varit i kontakt med säger att Heiskanen går som trea. Två tror att Heiskanen går som fyra, en tror på en sjunde plats och den sista på en nionde plats i draften.

Fem finländare i första rundan

Heiskanen stod för 2+10=12 poäng på sju matcher i U18-VM. En fantastisk prestation för en försvarare. Det bidrog till att han gått från att rankas som 13:e till tredje på ett halvår.

Heiskanen har redan spelat seniorhockey. Han stod för 5+5=10 poäng på 37 grundseriematcher för HIFK förra säsongen. I slutspelet blev det åtta matcher och tre passningspoäng.

Kristian Vesalainen i HPK:s färger.
Kristian Vesalainen går som 15:e, tror McKenzie. Kristian Vesalainen i HPK:s färger. Bild: Matti Raivio/All Over Press Kristian Vesalainen,HPK

Näst bästa finländare i draften är försvararen Juuso Välimäki på plats 14 och sedan anfallaren Kristian Vesalainen på plats 15. Anfallaren Eeli Tolvanen är rankad 17:e och försvararen Urho Vaakanainen tippas gå som 22:a.

Hischer rankad etta

För första gången under säsongen rankar TSN schweizaren Nico Hischier högre än kanadensaren Nolan Patrick. Patrick har toppat nästan alla listor inför draften.

Hischier spelar som center och stod för 86 poäng på 57 grundseriematcher i juniorligan QMJHL. Nolan Patrick spelar som center eller ytter och stod för 46 poäng på 33 matcher i juniorligan WHL.

Året innan var Patricks poängnotering 102 poäng på 72 matcher i WHL.

Vem som går som etta är högst oklart: fem scouter tror att Hischier går som etta, fyra tror på Patrick.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport