Hoppa till huvudinnehåll

Det här kostar evenemangen som många inte vill betala för

Tonåringar som röker och dricker öl.
Tonåringar som röker och dricker öl. Bild: Yle/Tiina Karjalainen alkohol

Det är dyrt att ordna evenemang som många väljer att undvika, för att i stället samlas på parkeringsplatsen utanför. På Fagerö folkpark hoppas man att fenomenet går i vågor.

Yle Österbotten publicerade i förra veckan en artikel om problematiken med ungdomar som inte betalar in sig till folkparkerna och paviljongerna, utan väljer att dricka alkohol på parkeringsplatsen.

Rent ekonomiskt är det dyrt att ordna evenemang, och det är inte enklare om knappt hälften av besökarna betalar inträdet.

Publiken ser inte största delen av kostnaderna

Utgifterna för föreningarna som ordnar evenemang med liveband, DJ eller trubadur kommer tidigt in i bilden. Långt före någon dansar framför scenen.

- För det första har du en cirkus med tillstånd och anmälningar. Du har bulleranmälan, kanske alkoholtillstånd, en säkerhetsplan, anmälan om offentlig tillställning och så vidare. De utgifterna varierar om du gör det för hela sommaren eller för ett enskilt evenemang, säger Jonas Rönnqvist, verksamhetsledare för Svenska Österbottens Ungdomsförbund.

Pappersjobbet kostar föreningen runt 400 euro. När allt är i sin ordning behöver man självklart se till att besökarna känner till evenemanget.

- I våra österbottniska dagstidningar får man inte en så stor annons för 500 euro i dag, och då riktar man kanske sitt evenemang till hela Österbotten. Lägg till lite annan marknadsföring så kan det lätt handla om en tusenlapp i snitt på marknadsföring, säger Rönnqvist.

En porträttbild av Jonas Rönnqvist som står i mitten av en esplanad. Han bär en svart munkjacka och glasögon.
Jonas Rönnqvist. En porträttbild av Jonas Rönnqvist som står i mitten av en esplanad. Han bär en svart munkjacka och glasögon. Jonas Rönnqvist

Gör så mycket som möjligt på talko

En annan utgift runt evenemangen är att utbilda de föreningsaktiva. För att hålla nere kostnaderna får de aktiva gå på ordningsvaktskurser, ta hygienpass och första hjälpen-kort. En kurs kan kosta runt 100 euro per person.

Oftast anlitar man även ordningsvakter som ett tillägg.

- Det är för att öka besökarnas säkerhet. De tar mellan 35 och 55 euro i timmen beroende på tid på dygnet. Ganska lätt kan 1000 euro gå till det också, säger Rönnqvist.

Musiken kostar pengar

En trubadur eller en DJ kan kosta föreningen allt mellan 300 och 700 euro, beroende på om personen har egen utrustning eller inte.

- Ett österbottniskt partyband ligger kanske på 1500 euro. Pratar vi dansorkestrar så kostar de 1500 euro och uppåt. Pratar vi svenska artister så tar de allt mellan 3000 euro upp till 25 000 euro, för dem som brukar röra sig här i Österbotten, säger Rönnqvist.

Utöver konkreta utgifter som har med evenemanget att göra kräver lokalerna också underhållskostnader som spelar i en egen liga.

Få evenemang utan eldsjälar och stipendiepengar

Enligt en kartläggning som SÖU ( Svenska Österbottens ungdomsförbund) har gjort bland sina medlemsföreningar så får varje förening i genomsnitt 3500 euro i stipendier varje år av Svenska Kulturfonden.

Utöver det kan andra stiftelser eller fonder ge understöd, liksom kommunerna. Föreningarna ska i regel inte gå på vinst. Det handlar om eldsjälar som sliter för sin saks skull.

- Det är inte rimligt eller möjligt att någon kommersiell aktör skulle ta en världsstjärna till någon av våra föreningar. Det krävs eldsjälar som jobbar troget, strategiskt och kanske också är lite galna och vågar göra satsningar, säger Jonas Rönnqvist.

Fagerö har testat alla knep

Eldsjälarna till trots så är parkeringsplatserna utanför evenemangsplatserna fyllda av ungdomar som trivs precis var de är.

Ibland går evenemangen runt, ibland inte. Föreningarna svarar med att hålla nere kostnader där det går och helt enkelt jobba pro bono.

- Talkokrafterna är väldigt viktiga. Alla evenemang går inte runt men de allra flesta måste göra det. Annars klarar man inte av att hålla liv i föreningen, säger Johan Sten, vice ordförande i Rangsby UF, som driver Fagerö folkpark.

På Fagerö har man provat de flesta knep man hittat på för att locka in publiken, men inget verkar bita. Att sänka inträdet är inte nödvändigt, menar Sten, eftersom avgiften i regel är så låg.

- Problemet har ju alltid funnits. Men jag har en känsla av att procenten som stannar utanför är högre i dag än för 10-20 år sedan. Då hade största delen betalat in sig även om man också rörde sig på parkeringen, säger Sten.

Johan Sten tror att verksamheten finns kvar ännu om 20 år och att det handlar om trender som går i vågor.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten