Hoppa till huvudinnehåll

Efter miljonkraven: Olympiska kommittén söker rättelse för återkrav av bidrag till Valo

Takorganisationen Valo Finlands Idrott
Arkivbild. Takorganisationen Valo Finlands Idrott Bild: Yle / Henrietta Hassinen idrott

Olympiska kommitténs styrelse beslutade på tisdagen att söka rättelse på återkravet av idrottsorganisationen Valos statsbidrag. Undervisnings- och kulturministeriet beslutade i slutet av maj att återkräva kring 1,75 miljoner av Valos statsbidrag 2014.

Valo lades ner i årsskiftet och ansvaret gick över till nya Olympiska kommittén (OK). Ministeriets ekonomiska granskning gällde 24 specialbidrag och det allmänna understödet 2014. Valo fick totalt 7,86 miljoner euro i statsbidrag 2014.

De största summorna som återkrävs har att göra med projekt att öka motion bland barnen och som enligt OK bereddes och genomfördes i tätt samarbete med ministeriet.

Återkravet beror enligt OK främst på att bidragsanvändningen bokförts fel.

– Vi har identifierat de tidigare bristerna i vår förvaltningskultur och vi har i OK tagit i år i bruk en ansvarskompass som ger riktlinjerna för hela verksamheten. OK bör handla enligt god förvaltningssed och gällande anvisningar. Vi tycker ändå att de tekniska misstagen betonas oskäligt i beslutet, sade OK:s blivande vd Mikko Salonen i ett pressmeddelande.

Ministeriet: Hade inga alternativ

Salonen börjar som vd officiellt i mitten av augusti. Han tycker att ministeriets granskning av verksamheten 2014 skedde enligt kriterier som ställdes upp i februari 2017. Salonen tycker det är exceptionellt att spelreglerna ändras i efterskott.

Esko Ranto, överdirektör vid Undervisnings- och kulturministeriets ungdoms- och idrottspolitiska avdelning, sade i maj att ministeriet inte hade några alternativ till återkrav.

– Valo fick många olika slags bidrag 2014. Kontrollen av hur medlen använts har kanske gått till så att gränserna mellan projekten inte varit klara, säger Ranto.

– Utgifterna har kanske bokförts under fel projekt. Vi har inte fått dokumentation om att specialbidragen gått till rätt projekt. Inget annat alternativ återstår i det fallet än att återkräva medlen.

Text: FNB

Läs också