Hoppa till huvudinnehåll

En sommar fylld med favoriter på Yle Fem och små och större paket på Yle Arenan

Jordgubbar och prästkragar
Sommaren på tv bjuder på klassiska sommarsmaker. Jordgubbar och prästkragar Bild: Most Photos / Kai Schirmer midsommar,sommar,Prästkragesläktet,jordgubbar

“Äntligen är Arvingarna här!”.“Vad roligt att ni visar härliga Solens mat!” “Kan ni inte reprisera Tinas mat?” “Tack för att man kunde sträcktitta på Case på Arenan!”

Ni är många som hör av er till Yle Fem och Yle Arenan, med ris och ros. I sommar försöker vi svara på era önskemål.

- I och med att de flesta av SVT:s stora underhållningsprogram, som ska synas på femman i höst nu har paus så har vi packat sommartablån med svenska och nordiska favoriter i repris, berättar Unni Malmgren som är tv- och radiochef på Svenska Yle.

Programledarna i Mitt i naturen framför en insjö.
Mitt i naturen är ett av de SVT-program som många tittare efterlyst. Programledarna i Mitt i naturen framför en insjö. Bild: SVT Yle Fem,Mitt i naturen,Magdalena Forsberg,Anders Lundin

Bland de program som sänts i Sverige och som i sommar sänds via Yle Fem finns bland annat Mitt i naturen (onsdagar kl. 18.30 med start 21.6), Mitt Sverige (torsdagar efter TV-Nytt med start 22.6), Tro hopp och kärlek där vi får följa två präster, en pastor och en diakon i deras sökande efter den stora kärleken tillsammans med programledare Mark Levengood (söndagar kl. 20 med start 9.7), samt Bathinas skilda världar (lördagar kl. 19 med start 15.7).

Deckare och drama

Det danska kriminaldramat Bedrägeriet är tillbaka i rutan. Yle Fem och Arenan sänder den första säsongen i repris med start måndag efter midsommar, 26.6 kl. 22.

- Många missade Bedrägeriet första gången vi sände serien, och har frågat efter den. Bedrägeriet är en dansk thriller om ekonomisk brottslighet, pengar och makt till varje pris. Ett svårt ämne, men gjort just så bra som danskarna kan, konstaterar Unni Malmgren.

Genast efter de tio avsnitten i säsong ett kommer den helt nya andra säsongen.

Rita är läraren som har lite svårt att hålla sig till normen.
Rita är ibland exakt lika trotsig som de tonåriga elever hon ska försöka undervisa. En underhållande dansk serie. Rita är läraren som har lite svårt att hålla sig till normen. Bild: Henrik Ohsten 6278 9701 000,Mille Dinesen,Yle Fem

- Så vill jag också tipsa om den häftiga danska läraren Rita. Serien sändes för ett par år sedan och kommer nu som sommarfavorit i repris. Rita, som själv ibland är exakt lika mogen som sina tonårselever, sänds måndagar kl. 23.

Dokumentärer och filmer sena söndagskvällar

Film bjuder vi på den första söndagen i månaden, precis som vanligt. Den 2 juli blir det en norsk romantisk komedi, Kvinnor i för stora herrskjortor, och den 6 augusti den svenska filmen The Quiet Roar.

Evabritt Strandberg on Marianne elokuvassa The Quiet Roar
The Quiet Roar handlar om en dödssjuk kvinna som med hjälp av behandling kan ta sig tillbaka till sin ungdom. Evabritt Strandberg on Marianne elokuvassa The Quiet Roar The Quiet Roar

De övriga söndagarna i månaden är det dokumentärer på Yle Fem. Också bland dokumentärerna är det favoriter i repris i sommar. Vill du läsa mera om sommarens dokumentärer? Här kan du läsa mera om dokumentärerna och på Arenan har vi paketerat alla dokumentärer.

Lifestyle och mat

Lifestyle och mat är något som länge kännetecknat Yle Fem och också det finns med i sommartablån. Ni som följer med Trädgårdstider känner igen namnet Pernilla Månsson-Colt. Hon är med också i Husdrömmar, ett mångfaldigt prisbelönt program av SVT om bygg och hantverk, med start söndag 25.6 kl. 18.30.

Husdrömmar
Husdrömmar med Pernilla Månsson-Colt hör till sommarens lifestyleprogram på Yle Fem och Arenan. Visas på söndagar kl. 18.30 Husdrömmar

Mat med Tina representerar för många glädjen som kom in i köket. Yle Fem repriserar i sommar alla gamla Tina-program måndagar till fredagar kl. 17.25 med start genast efter midsommar.

Sport och Allsång på Skansen, på svenska på Arenan och andra Ylekanaler

Svenska Yles sportredaktion ger dej sommarens idrottsliga höjdpunkter i form av flerljudsreferat främst på Yle TV2 och referat på Yle Arenan, samt digra paket på svenska.yle.fi

Och så har vi förstås sommarprogram nummer ett för många, Allsång på Skansen, som Yle sänder också i år, men på Yle TV1 och Yle Arenan.

Sanna Nielsen är ny programledare för Allsång på Skansen 2016.
Sanna Nielsen bjuder in till allsång alla tisdagskvällar kl. 21 på Yle Arenan och på Yle TV1. Sanna Nielsen är ny programledare för Allsång på Skansen 2016. Bild: Yle / Daniel Nylund Yle Fem,Sanna Nielsen,Allsång på Skansen,allsång på skansen 2016

Allsången refereras i år på finska av Hanna Pakarinen men kan givetvis ses med originalljudet på svenska.

Arenan paketerar och bjuder på arkivpärlor

Yle Arenan ger möjligheten att titta och lyssna när du vill. Vissa serier, som norska Lilyhammer och helt nyproducerade dramaserien Sommarkollo, kan du titta på på Arenan i sin helhet medan andra serier dyker upp ett avsnitt åt gången, efter att de sänts på radio eller tv.

sommarkollo, dramaserie på Hajbo 2017
Sommarkollo är en helt ny finlandssvensk dramaserie om hur det är att vara på gränsen till tonåren. Serien har fått mycket positiv respons. sommarkollo, dramaserie på Hajbo 2017 Bild: Yle/Hajbo sommarkollo

- I början av juli bjuder vi också på ett större dramapaket från arkivet med både radiodrama och tv-drama, berättar Tomas Lindh som är chef på Yle Arenan.

- De svenska tv-drama vi har valt bjuder på barndomsnostalgi utgående från Oscar Parlands romaner.

På radiosidan handlar det om prisbelönta radioteatrar som Petters valp av Irmelin Sandman-Lilius och När göken gol vid Seine av Janina Jansson.

- Och som inspiration för sommaren, både vid grillen och i trädgården, så rekommenderar jag varmtStrömsö som vi nu byggt om under våren så att man på Arenan lättare kan botanisera i olika bygg, tips för trädgården och i köket. Hoppas alla går in och tar sig en titt! uppmanar Tomas Lindh.

 • Ny video med kidnappad finländare i Afghanistan

  Fördes bort i maj.

  En ny video har lagts ut på nätet på den finländska kvinnan som fördes bort i Afghanistan i maj, meddelar Utrikesministeriet. Den första videon kom för drygt två veckor sedan.

 • Sigurdsson till Everton i rekordtransfer

  Klubben betalar 50 miljoner euro för mittfältaren.

  Den isländske landslagsmittfältaren Gylfi Sigurdsson är klar för en transfer från Swansea i Premier League till konkurrenten Everton. Övergångssumman är 45 miljoner pund, alltså nästan 50 miljoner euro.

Läs också

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Stort intresse för författarskola i Karis

  Av 61 sökande har 14 antagits till författarskolan.

  Författarutbildningen vid Västra Nylands folkhögskola i Karis har fått ta emot många ansökningar. Av 61 sökande har 14 antagits till författarskolan.

 • Daniel Craig fortsätter som James Bond

  Blir också skådespelarens sista i rollen som 007.

  Efter månader av spekulationer och rykten bekräftar nu skådespelaren Daniel Craig att han återkommer en sista gång i rollen som den brittiska agenten 007.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

  Filmen "Matti und Sami" ska ge staden synlighet.

  I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Varken havet eller Gud går att tämja

  Rebecka Stråhlman är aktuell med skivan Ut mot ett hav.

  Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.

 • Klaus Suhonen skriver låtar på löpande band

  Klaus Suhonen är låtskrivare, gitarrist och sångare.

  Klaus Suhonen är låtskrivare och en av eldsjälarna i bandet Hans on the Bass. Benny Törnroos träffade Klaus och för att diskutera hans musikaliska bakgrund och vilken musik han inspireras av.