Hoppa till huvudinnehåll

I stora affärer ber man oftare om legitimation än i mindre

Ölflaskor på rad.
Arkivbild. Ölflaskor på rad. Bild: Yle/Monica Forssell öl

Unga butiksförsäljare ber om legitimation vid köp av alkohol och tobak oftare, visar en ny undersökning som gjorts i Vasa. Det är enklare att köpa tobak än alkohol utan handlingar.

I april utförde Vasa stad i samarbete med Vasa yrkeshögskola en undersökning där myndiga studerande i 20-årsåldern skulle köpa alkohol och tobak och påstå att de hade glömt sina ID-handlingar hemma.

Enklast köpa tobak utan legitimation

Sammanlagt gjordes 63 provköp, av dem gällde 29 alkohol och 34 tobak. Gällande alkohol lyckades sju köp, motsvarande 25 procent.

Andelen var mycket högre för tobaksprodukter - hela 20 köp, eller 59 procent lyckades när köparna påstod att de hade glömt sina ID-handlingar hemma. En del av försäljarna ansåg att det var mänskligt att glömma handlingarna.

I undersökningen märkte man att de stora mataffärerna och Alko var mer noggranna med ålderskontrollen än mindre affärer.

- Köpen lyckades enklast vid bensinstationer, grillar och kiosker, säger Merja Huttunen-Metsi, verksamhetskoordinator för rusmedelsförebyggande arbete vid Vasa stad, i ett pressmeddelande.

Unga försäljare mest noggranna

I undersökningen lade deltagarna märke till att köpen oftare gick genom när det var stressigt i affären, eller när försäljaren arbetade ensam.

Yngre försäljare i åldrarna 26-35 år var även mer noggranna än andra.

Få bad om ID och sålde

I 38 procent av fallen frågade försäljaren inte efter identitetsbevis och sålde ändå. I 57 procent av fallen frågade försäljaren efter identitetsbevis men valde att inte sälja. I enbart fem procent av provköpen frågade försäljaren efter identitetsbevis och sålde.

Varje försäljningsställe har fått ta del av resultaten.