Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö: Vi är inte skyddade från terror

President Sauli Niinistö
President Sauli Niinistö President Sauli Niinistö Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Sauli Niinistö,presidenter,Finlands president

President Sauli Niinistö säger att polisens utredning om ett möjligt terrorhot mot Tempelplatsens kyrka visar att Finland inte är något specialfall. Det finns anledning att vara vaksam, men inte rädd.

Presidenten befinner sig för tillfället på en resa i Kazakstan och kommenterade saken under en intervju med Yle.

- Vi är inte skyddade från de hemskheter som vi sett runtom i världen.

Niinistö upprepade också vad Inrikesministeriet har sagt om att myndigheterna är väl förberedda och alerta.

Det finns ingen anledning att vara rädd, men nog vaksam, konstaterar Niinistö.

Rapportera avvikande saker till polisen

Han rekommenderar att man hör av sig till polisen om man får syn på något anmärkningsvärt eller något utöver det vanliga.

- Vi behöver inte vara några privatdetektiver men visst märker vi om något ovanligt pågår.

Betongblock utanför Tempelplatsens kyrka i Helsingfors.
Betonghinder står utanför entrén till Tempelplatsens kyrka i Helsingfors. Betongblock utanför Tempelplatsens kyrka i Helsingfors. Bild: Lehtikuva Tempelplatsens kyrka,Helsingfors,Tölö (duk)

Hot mot ett symboliskt mål

Centralkriminalpolisen misstänker att en terrorattack planerades mot Tempelplatsens kyrka i Helsingfors och genomförde en större polisoperation under söndagen.

Attacken skulle i första hand inte ha varit riktad mot människoliv, utan mot själva kyrkobyggnaden, ett så kallat symboliskt mål.

Polisen har tidigare utrett möjliga terrorhot riktade mot Finland, men inte lika tydligt som under söndagens polisoperation. De tidigare hoten har gällt risker kopplade till personer som finns i Skyddspolisens register.

För en vecka sedan höjde Skyddspolisen terrorhotnivån eftersom Finlands allt oftare nämns i den radikalislamistiska propagandan.

Artikeln bygger på Yle Uutisets text skriven av Risto Mattila.