Hoppa till huvudinnehåll

Nystad har bästa sysselsättningsläget i Egentliga Finland

Nedre kroppen av person i overall lyfter metallföremål på fabriksgolv.
Arkivbild Nedre kroppen av person i overall lyfter metallföremål på fabriksgolv. Bild: Yle/Mika Kanerva metallarbetare

Åbolands skärgård har länge haft den lägsta arbetslöshetsgraden i Egentliga Finland, men i maj gick Nystadsregionen förbi Åboland. Tack vare nyanställningarna vid bilfabriken har hela regionen fått ett uppsving, och i maj var arbetslöshetsgraden 6,6 %, vilket är tredje lägst av alla regioner i Finland.

Närings-, trafik- och miljöcentralens sysselsättningsöversikt visar att de senaste månadernas utveckling har varit positiv också för alla andra regioner i Egentliga Finland. Antalet arbetslösa har till och med sjunkit till motsvarande siffror som vid samma tidpunkt år 2013.

Arbetslösheten minskar mest inom industrin och byggbranschen

Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av maj 24 200 arbetslösa arbetssökande. I slutet av maj var andelen arbetslösa av arbetskraften i Egentliga Finland 10,7 %, jämfört med 11,1 % i hela landet. (Siffrorna skiljer sig en aning från Statistikcentralens uppgifter som uppger att arbetslöshetsgraden i hela landet i maj var 10,7 %.)

I maj minskade antalet arbetslösa i alla ekonomiska regioner i Egentliga Finland jämfört med föregående år. Jämfört med maj i fjol minskade antalet arbetslösa med 4 000 personer, medan antalet permitterade minskade med 600 personer. Arbetslösheten minskar särskilt inom industrin och byggnadsbranschen.

Den högsta arbetslöshetsgraden fanns i Salo ekonomiska region med 12,4 % och Åbo stad med 13,8 %. Den lägsta arbetslöshetsgraden fanns i Nystadsregionen 6,6 % och Åboland med 7,0 %.

Av kommunerna hade Oripää lägst arbetslöshetsgrad med 5,0 %. I Pargas var arbetslöshetsgraden 6,4 %, i Nystad 6,6 %, i Kimitoön 8,4 %, i Salo 13,0 % och i Åbo 13,8 %.