Hoppa till huvudinnehåll

Också Österbotten testar valfrihetsmodellen

Vasa centralsjukhus.
Vasa centralsjukhus Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa centralsjukhus,Vasa,vasa sjukvårdsdistrikt

Det var på tisdagen ett 60-tal tjänstemän och politiker i Österbotten kom överens om att ansöka om att bli ett pilotlandskap. Karleby och Seinäjoki sänder in sin ansökan i den första omgången.

Österbotten väntar till hösten med sin ansökan då den andra omgången inleds. Det kom man överens om då förändringsledningsgruppen och den social- och hälsovårdspolitiska gruppen möttes på tisdagen.

Varje kommun var närvarande genom sina styrelseordförande och kommun- och stadsdirektörer. Tjänstemännen fick fullmakt att bereda ett förslag till hösten då den andra omgången inleds.

Vem som blir projektförvaltare är tillsvidare oklart. Det finns tre olika möjligheter; Vasa stad, sjukvårdsdistriktet eller landskapet.

Vi prövar på

Det är lika bra att pröva på landskapsmodellen i förtid, det ska ju ändå genomföras senare, säger sjukvårdsdistriktets styrelseordförande Hans Frantz.

På spel står 100 miljoner euro för försöksverksamheten. Det har talats om för lite pengar inom vården, men nu hittade regeringen 100 miljoner, säger Frantz.

Åtta landskap får vara med. Det innebär cirka 20 miljoner per landskap. Blir det fler ansökningar väntas en utslagstävling.

I måndags beslöt Soites styrelse i Karleby att sända in en ansökan till social och hälsovårdsministeriet. Också det finska södra Österbotten har gått in för samma sak.