Hoppa till huvudinnehåll

Odlarna kan snart ha satt sin sista potatis

Angelique Kaspinen säljer potatis på torget
Nypotatisen har varit rätt dyr, men priset dalar efter midsommar, säger torgförsäljaren Angelique Kaspinen Angelique Kaspinen säljer potatis på torget

Både priser och tillgång på nypotatis intresserar finländarna speciellt denna vecka. Kunderna föredrar inhemskt, men höga priser kan avskräcka och få kunder att vänta, eller välja importerat.

Det blåser snålt på Salutorget i Helsingfors och det är mest koreaner som trotsar vädrets makter. De köper bär. Potatisen intresserar inte dem.

Finländarna däremot kan inte tänka sig ett midsommarbord utan inhemsk nypotatis och den saken är tryggad i år.

- Potatisen som ska skördas i höst är kring en vecka försenad, men nypotatis har funnits i flera veckor redan, åtminstone i de södra landsdelarna, säger Kaj Hemberg som är ordförande i potatisutskottet vid Svenska lantbruksproducenters centralförbund.

”Lite lönsamhet kvar”

Han sitter själv i traktorn på potatisåkern i Dagsmark i Sydösterbotten och beklagar sig över att våren varit svår för odlingarna. Nattfrost och ogynnsamma väderförhållanden riskerar att minska skörden betydligt.

- Potatis som satts under enkel duk kan bli 30 procent sämre än normalt. Det blir mycket pengar, men å andra sidan kompenserar ett lite högre producentpris, säger Peter Karlgren, som är potatisodlare på Houtskär.

Enligt honom är grossistpriser på 1,10 euro hållbara för dem som odlar med enkel duk. De som använder mera avancerade lösningar för odlingarna blir knappast med någon vinst.

30% är mycket, men högre pris har kompenserat en del― Peter Karlgren

Börjar kilopriset sjunka till 70-80 cent är det inte mera lönsamt, räknar Karlgren.

Från producenthåll är man oroad över att priserna hållits så låga att de inte invaggar branschen i någon större framtidstro.

- Jag förstår inte varför det måste vara så billigt. Alla skulle gynnas av lite högre priser. Potatisen är ändå billigt livsmedel. Och marginellt högre konsumentpriser skulle trygga att producenterna fick en skälig ersättning, säger Kaj Hemberg.

Stora prisskillnader

På Salutorget står Angelique Kaspinen och hon vet hur kunderna resonerar om både pris och härkomst på potatisen.

- Först hade vi italiensk, sedan spansk potatis. Sen kom den tyska potatisen och sedan ett par veckor säljer vi inhemsk potatis. Den italienska nypotatisen är riktigt god och kunderna har uppskattat den. Men alla frågar när den inhemska kommer till försäljning, säger Kaspinen.

Vädret, färskheten och tillgången påverkar dagspriset― Angelique Kaspinen

I stormarknaderna varierar nu inhemsk nypotatis mellan 1,49 och 2,79 euro per kilo vid en snabb jämförelse. På torget har priset på Siikli-potatisen nu legat på åtta euro per liter.

- Nypotatis har varit rätt dyr hela tiden. Men det finns billigare inhemska alternativ. Om kunderna klagar att åtta euro är för mycket för nypotatis, så rekommenderar jag fjolårets prisvinnare, Jussi, som är billigare. Och jag tycker nästan den är bättre, säger Angelique Kaspinen.

Bönerna kämpar mot väderkvarnar

Kaspinen säger ändå att den största kundgruppen på torget börjar bli rätt ålderstigen. Och i jämförelse med matkedjornas makt över prissättningen är torghandeln blygsam.

Kaj Hemberg säger att odlarna försökt lobba för högre producentpriser, men det är ett slagsmål mot väderkvarnar.

- I fjol diskuterades det rätt aktivt med en av storkedjorna. Men de ifrågasätter om vi kan leverera tillräckliga mängder. De hotar alltid med att de kan köpa in utländsk potatis i stället.

Både Hemberg och Karlgren lyfter ändå ett varnande finger för den importerade potatisen. Det är inte enbart av patriotiska skäl finländarna borde välja inhemskt.

- Inhemsk produktion är nog tryggare. Det används en hel del bekämpningsmedel i andra länder, som vi inte använder här, så jag hoppas finländarna förstår mervärdet i finländsk produktion, säger Kaj Hemberg.

Läs också