Hoppa till huvudinnehåll

Polisen deltar i prideparad i Helsingfors: "Vi oroar oss för hatbrott"

Människor med ballonger och regnbågsflaggor på Senatstorget.
Årets prideparad i Helsingfors ordnas lördagen den 1 juli. Människor med ballonger och regnbågsflaggor på Senatstorget. Bild: Yle / Niklas Fagerström prideparader,Helsinki Pride,Senatstorget,regnbågsflaggan,HBTIQ,Helsingfors,parader,helsinki pride 2016

Polisen deltar för första gången i tjänsteuniform i prideparaden i Helsingfors. Paraden ordnas den 1 juli.

- Vi oroar oss för hatbrott, som också har riktats mot sexuella minoriteter, motiverar polisinspektör Måns Enqvist deltagandet för Yle Uutiset.

Polisen är med i diskrimineringsombudsmannens lastbil under paraden och deltar också med andra myndigheter efter paraden.

"Sänker tröskeln för att diskutera hat"

Enligt polisinspektör Måns Enqvist vid Polisstyrelsen sänker polisens deltagande i paraden tröskeln för att diskutera hatbrott, sexualbrott och brott som begås mot sexuella minoriteter.

- På bred front försöker vi kommunicera utåt att ingen behöver tåla hat och att brott ska anmälas, säger Enqvist.

Enligt Enqvist har polisen under det senaste året satsat mycket på att känna igen hatbrott och att förebygga dem.

Översergeant deltog i fjol - och väckte reaktioner

Enqvist säger att Polisstyrelsen inte har fått inbjudan att delta i andra prideparader än den i Helsingfors.

Polisen har inte rätt att använda tjänsteuniform på fritiden och det här betyder att alla poliser i uniform som deltar i paraden samtidigt är i tjänst. Polisen tryggar också säkerheten under paraden.

Om en polis som inte är i tjänst vill delta i paraden får denne inte bära uniform.

I fjol deltog en översergeant vid Försvarsmakten i uniform i Prideparaden. Det här väckte mycket reaktioner och ledde senare till att reglerna kring användning av uniform luckrades upp.

Prideparaden är höjdpunkten under pridefestivalen i Helsingfors, som ordnas mellan den 26 juni och 2 juli. Festivalen uppmärksammar sexuella minoriteter.

Tanja Kröger/ Yle Uutiset