Hoppa till huvudinnehåll

Snart möts närmare 800 toppidrottare i Vasa

Ingemar Sundelin, ordförande för organisations kommitten, Ove Damen, ansvarig för säkerheten, Inger Nabb, tävlingsledare, Lalle Broberg, generaldirektör och Kenneth Norrgård som sköter kontakterna utåt.
Ordförande för organisationskommittéen Ingemar Sundelin, säkerhetsansvarige Ove Damen, tävlingsledare Inger Nabb, generaldirektör Lalle Broberg och Kenneth Norrgård som sköter kontakterna utåt. Ingemar Sundelin, ordförande för organisations kommitten, Ove Damen, ansvarig för säkerheten, Inger Nabb, tävlingsledare, Lalle Broberg, generaldirektör och Kenneth Norrgård som sköter kontakterna utåt. Bild: Yle/ Malin Hulkki kenneth Norrgård

Förberedelserna är på slutrakan för jättesportevenemanget division 1 i lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa inkommande helg. Närmare 800 elitidrottare, från 12 länder väntas göra upp om vem som är bäst i friidrott i Europa.

De första idrottarna har redan börjat anlända och Kenneth Norrgård från Vasa idrottssällskap är den som ser till att alla idrottare, funktionärer och media hittar rätt. Allt som allt rör det sig om över 1000 personer.

- Det känns bara bra. Vi har planerat fint. Vi har excel som verktyg så där har vi koll på allihopa. Första idrottaren har kommit från Irland, en diskuskastare, så vi är på gång, säger Norrgård.

Största delen av idrottarna kommer under onsdagen och torsdagen.

På Karlsplan har banornas vita linjer målats på nytt och läktaren har gjorts i skick. Nu jobbar man med ackrediteringskorten för över 1000 personer och ser över det sista.

- För oss handlar det om att få alla tävlingsplatser i skick. Se till att kulbalkar och längdhoppsgropar är under kontroll. Karlsplan är en certifierad plan så den fyller alla funktioner men det gäller att kolla upp allt, säger Inger Nabb som är tävlingsledare.

Ett spansk-franskt företag har hand om resultatservicen och jobbar som bäst med resultattavlorna som anlände med långtradare förra veckan.

-Allt det här ska monteras och så ska det dras kablar i väldiga massor, säger Lalle Broberg som är generaldirektör.

Största internationella idrottshändelsen

Lag EM i friidrott på Karlsplan kan sägas vara den största och mest internationella idrottshändelsen i Finland i år. Med i arrangerandet är 450 frivilliga funktionärer. Idrottarna kommer från 12 länder.

Förutom från Finland, Sverige, Norge och Danmark också från Belgien, Bulgarien, Irland, Portugal, Rumänien, Schweiz, Turkiet och Estland.

Varje land har sin egen attaché som ska ta hand om laget på deras eget språk. Helt okomplicerat har det inte varit att hitta just dehär personerna.

- De nordiska länderna är inget problem och Irland där man pratar engelska, allt det här går väl. Men då vi kommer till länder som Turkiet, Bulgarien, Rumänien då har det varit lite kämpigt. Där kan vi säga att finns det någon som pratar rumänska och vill vara med så kan man ringa till mig, säger Broberg.

Säkerhets- och trafikarrangemang

Evenemanget väntas dra en publik på allt mellan 13 000 och 15 000 personer. Det här betyder också en del specialarrangemang både när det gäller trafik och säkerhet.

- Vi håller på och bygger staket. Parkeringen ska vi ha på travbanan och så kommer vi att stänga av Krutkällarvägen helt och hållet och sätta upp hinder så att man inte kan göra det klassiska som man gjort i Europa, att köra med bil in i folkmassor, säger Ove Damen som ansvarar för säkerheten.

- Vid portarna kommer vi att ha granskning. Man måste visa upp sina väskor. Paraplyer ska man inte ha med sig och vattenflaskor är också otillåtna. Förstås kan man ha tomma flaskor för vi kan fylla på dem här, säger Damen.

Toppidrottare

Under lag EM kan man se många toppidrottare prestera både på europanivå och världsmästarnivå. Man kan bland annat se olympiska medaljörer och Diamond League-medaljörer.

400 meter häck för herrar gissar Lalle Broberg blir en riktig högklassig tävling. Och naturligtvis kan man också se våra egna högpresterande inhemska idrottare.

- Här har vi trestegshopparen Simo Lipsanen, ett av de stora utropstecknen den här säsongen och Samuel Purola, 17-åringen som är en av de bästa i sin åldersklass i världen. Han ska löpa 200 meter. Och så har vi våra lokala förmågor, Karin Storbacka, Camilla Richardson, David Söderberg och Sanna Nygård. Det finns hur mycket som helst att se, säger Broberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten