Hoppa till huvudinnehåll

Danielle Engström: Teateramatörer tål hårdare kritik

Scen ur pjäsen Fyrvaktarens flickor
Danielle Engström spelar i Fyrvaktarens flickor. Scen ur pjäsen Fyrvaktarens flickor Bild: Yle/Mathias Gustafsson teater rampfeber

Amatörskådespelaren Danielle Engström efterlyser mera uppbyggande recensioner om sommarteater. Även om det ofta är amatörer och barn på scen får man gärna komma med kritik, säger Engström i Yle Vegas kulturdebatt.

Danielle Engström turnerar som bäst med gruppen Rampfeber som spelar Tove Appelgrens dramakomedi Fyrvaktarens flickor.

- Oftast är det neutralt och positivt, hemskt sällan negativt, och recenscenten tar ofta upp spelglädjen för gruppen och hur alla har en viktig roll. Det är viktigt att det finns en sådan glädje i amatörteater. Går man på proffsteater är kanske inte glädjen lika stor, säger Engström.

Engström skulle gärna få mera uppbyggade respons på sommarteater.

- Det får gärna vara mera uppbyggande kritik, ibland är de lite för försiktiga, säger Engström som har medverkat i teater sedan hon var barn.

Proffs ska inte spela i sommarteater

I debatten deltog också Yles kulturredaktör Peter Lüttge och skådespelaren Sixten Lundberg, som regisserar 80-talsmusikalen Footloose på Raseborgs sommarteater.

Enligt Peter Lüttge borde proffsskådespelare hålla ledigt på sommaren och inte spela på sommarscener.

- De ska inte ta bort de fina rollerna av amatörskådespelare på sommarteatrar. Det skarvar också ganska lätt för man märker att det finns teknikfördelar hos proffsen, säger Lüttge.

Han uppskattar sommarteater. Publiken är inte samma som på institutionsteatrarna och det gör helheten fräschare.

- För några veckor sedan såg jag en pjäs i Helsingfors med kanske 50-60 personer i publiken och kanske två av dem hade inte en anknytning till teatervärlden. För vem gör man egentligen teater i Svenskfinland, funderade jag.

- Om jag skulle välja mellan en superexperimentell pjäs i Helsingfors och en glättig sommarmusikal, så kanske jag väljer det senare, säger Lüttge.

Han erkänner dock att det är svårare att recensera sommarteater.

- Det är en annan genre, sågar jag sommarteater så måste jag finslipa min såg så att jag verkligen sågar på rätt ställe. Man ska också ge sig lika mycket tid som recenscent, och inte tänka att det här bara amatörteater.

Footloose "har djup"

Sixten Lundberg säger att det också i Footloose finns djup, att det är en mer seriös berättelse än han först trodde.

- Jag tycker jag gör det (seriös sommarteater) med Footloose för där finns en bra story och folk är otroligt engagerade. De vill göra det bra, de vill inte göra bort sig. De är ju proffs, säger Lundberg.

Debatten drogs av Heidi Finnilä. Lyssna på debatten här.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje