Hoppa till huvudinnehåll

Flygmyndigheter känner inte till hobbyflygares hälsotillstånd

Flying farmers i Kronoby.
Småflyg kan störta på grund av pilotens dåliga hälsotillstånd. Flying farmers i Kronoby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist flying farmers

Det förekommer stora brister i uppföljning av hobbyflygares hälsotillstånd. Det kommer fram i en utredning som Olycksutredningscentralen i Finland har gjort.

Rapporten baserar sig på ett fall där där en pilot hade under fem års tid fått tre hjärtinfarkter och dessutom led han av sömnapné.

Trots sjukdomarna fick personen behålla sin flyglicens och en fjärde hjärtinfarkt skedde under flygning, vilket ledde till att piloten tvingades landa. Under landningen rullade planet ut på vägrenen intill landningsbanan. Mannen dog av hjärtínfarkten.

Incidenten skedde i Vampula under hösten 2016.

Bättre kommunikation mellan hälsovård och myndigheter efterlyses

Olycksutredningscentralen visar att det råder stor brist i hur piloters hälsotillstånd följs upp, och föreslår en del förändringar.

I Finland har läkare inget tvång att meddela luftfartsmyndigheterna om hobbypiloters förändrade hälsotillstånd.

Därför föreslår Olycksutredningscentralen att skyldigheten att meddela luftfartsmyndigheter om försämrat hälsotillstånd utsträcks till all hälsovårdspersonal.

I dag är det endast flygläkare som har en skyldighet att meddela om försämrat hälsotillstånd.

I fallet i Vampula hade piloten själv inte meddelat myndigheterna om sitt försämrade hälsotillstånd. Den 65-åriga mannen trodde att han fortfarande var i tillräckligt gott skick för att flyga småplan, trots infarkterna.

Läs också