Hoppa till huvudinnehåll

HJK har stora problem med målskyttet – rutinerade avdelningen ska dra laget ur svackan

Minna Meriluoto och Maija Saari.
HJK:s landslagsduo Minna Meriluoto och Maija Saari panikerar inte trots att de senaste tiderna inte varit lätta. Minna Meriluoto och Maija Saari. Bild: Yle/Janne Karinkanta Minna Meriluoto,Maija Saari,HJK Helsinki

”Det saknas en viss vinnarkultur”, säger HJK-målvakten Minna Meriluoto som ändå menar att lagets negativa trend kommer att vända.

HJK fick en stark inledning på damligan då laget vann fem av sina sex första matcher. Av de följande sex matcherna lyckades Klubi ändå vinna bara en och målskyttet har haltat rejält.

I de fyra senaste matcherna har HJK blivit utan fullträffar tre gånger.

– Jag vet inte vad som hände. Svårigheterna med att göra mål har lett till en del frustration, vi vet att vi måste skärpa oss, menar rutinerade Maija Saari.

– Ett tag hade vi det svårt med att skapa målchanser och sedan då vi började skapa sådana så har det varit svårt att sätta in bollarna, säger målvakten Minna Meriluoto som ändå menar att det inte finns någon orsak till panik trots att luckan till tabelltäten har vuxit.

I försvarsändan har HJK haft det mesta under kontroll och har släppt in bara tio mål på tolv matcher före onsdagens möte med regerande mästarna PK-35.

– Nivån i spelet har varit bra hela tiden och jag har varit nöjd med våra prestationer. Försvarsspelet har fungerat bra men när man inte gör mål så blir det väldigt svårt, medger Meriluoto.

”Rutinen ger mycket”

Medelåldern på spelarna i damligan är inte särskilt hög men i HJK finns det en hel del rutinerade spelare med flera års erfarenhet från både utländska ligor och landslaget.

Saari och Meriluoto hör till ligans namnstarkaste spelare och vet att det är ett stort ansvar som vilar på deras axlar.

– Rutinen ger ju alltid mycket. Vi har spelare som kan hantera alla situationer. Vi äldre är mentalt starkare än de yngre så vi kan skapa en trygghet och dra oss vidare från den här lilla svackan, säger Meriluoto.

– Det finns ingen panik hos oss. Vi vet att vi har spelat bra. Det är bara några saker som vi måste fixa och bli lite bättre på, kompar Saari.

HJK:s långa medaljtorka

Och med den trupp som HJK har den här säsongen så kan man inte vara nöjd med något annat än topplaceringar. Den anrika klubbens damlag har inte firat medalj sedan bronset 2012. Det senaste mästerskapet är från 2005.

Meriluoto medger att det här är något som syns i laget.

– Vi saknar kanske en viss vinnarkultur. Det tar tid att skapa en sådan kultur men i HJK så finns det ju där någonstans bakom.

Under de senaste sju åren har PK-35 tagit hand om guldet hela sex gånger. I år ser ligan ändå jämnare ut än tidigare och det finns flera lag som utmanar de regerande mästarna. TPS, Honka, Ilves och HJK är alla ute efter att störta PK från tronen.

– I år får vi en ny mästare, det vore bra. I HJK vill vi vinna guld och det är fortfarande möjligt, tror Meriluoto.

– Vi tar i alla fall en medalj, det lovar jag! Det blir en tuff sommar och en tuff höst men jag har ändå fullt förtroende i vårt lag.

Och det har också Saari som nu spelar sin första säsong i den inhemska ligan på tio år. Då hon senaste spelade i Finland vann hon tre raka guld med Honka. Nu hämtar hon dessutom med sig värdefull kunskap från sina många år i större ligor.

– Jag tycker att det är jättebra att de som har spelat länge utomlands kommer tillbaka och delar med sig av den erfarenhet som man har samlat på sig, säger Saari som också upplever att det skett en del framsteg i den finländska ligan.

– Ligan har blivit jämnare och helheten har utvecklats. Lagen är mer professionella, det tränas mera så spelarna är skickligare. Man spelar mera kortpassningsspel och vill spela sig ut från svåra situationer.

För HJK:s del handlar det nu om att börja smälla in lite mål. Annars kan situationen i serietabellen bli lite för svår om laget ännu vill kämpa om mästerskapet.

På onsdagskvällen hade HJK igen svårt med målskyttet. Slutresultatet i matchen mot PK-35 stod 0-2 till Vandadamerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport