Hoppa till huvudinnehåll

Peltomäki missnöjd med domen - kommer att överklaga till hovrätten

Riitta Leppiniemi Jari Aarnion oikeudenkäynti käräjäoikeus Helsinki 8.3.2016
Jukka Peltomäkis försvarsadvokat Riitta Leppiniemi säger att tingsrättens dom kommer att överklagas. Riitta Leppiniemi Jari Aarnion oikeudenkäynti käräjäoikeus Helsinki 8.3.2016 Bild: Tiina Jutila / Yle Riitta Leppiniemi,Helsingfors tingsrätt,Jari Aarnio

Tidigare stadsdirektören i Vanda, Jukka Peltomäki, kommer att överklaga domen om grovt tagande av muta till hovrätten. Han dömdes på onsdagen till två år och sex månaders ovillkorligt fängelse.

Peltomäkis försvarsadvokat Riitta Leppiniemi uppger för Yle att domen överklagas.

Arkitektbyrån Forma Futuras ägare Leila Tuominen dömdes till två år och tio månaders ovillkorligt fängelse för grovt givande av muta.

- Det handlar om ett svårt fall, vilket märks i att tingsrätten har röstat. En av domarna var på samma linje som de åtalade och ansåg att åtalen om grovt tagande och grovt givande av muta kan förkastas, säger Leppiniemi.

- Den stora frågan är om Tuominens lån till Peltomäki och att han och hans söner bott förmånligt i Tuominens och arkitektbyråns bostäder handlar om Tuominens och Peltomäkis nära relation eller om Peltomäkis tjänsteställning, säger Leppiniemi.

Peltomäki bedöms speciellt ha påverkat i tre projekt

Peltomäki fick enligt tingsrätten förmåner på nästan 268 000 euro från arkitektbyrån Forma Futura och dess ägare Leila Tuominen under åren 2006-2011.

Alla förmåner, förutom ett lån på 80 000 euro som Tuominen gav till Peltomäkis söners golfföretag, ska enligt tingsrätten förverkas till staten. Lånet räknas inte med eftersom tingsrätten anser att det fortfarande är möjligt att det betalas tillbaka.

Peltomäki har föredragit för stadsstyrelsen flera detaljplansändringar där Forma Futura har varit konsult. Enligt domen har Peltomäki haft en betydande inverkan när det gäller köpcentret i Marja-Vanda (numera Kivistö), Gruvsta kyrka och köpcentret i Klippsta. I de här projekten har Forma Futura varit planerare eller konsult.

Tuominens försvarsadvokat: Domen stor besvikelse

Också Leila Tuominens försvarsadvokat Matti Manner anser att fallet ännu kommer att behandlas i hovrätten. Han beskriver tingsrättens dom som en stor besvikelse.

- Tuominen har inte mutat Peltomäki och har inte heller fått några olovliga förmåner. Peltomäki har inte på något sätt försökt påverka eller påverkat ärenden som rör Tuominens arkitektbyrå, säger Manner till Yle.

Åklagare Tuire Tamminiemi i Helsingfors tingsrätt.
Åklagare Tuire Tamminiemi är nöjd med onsdagens tingsrättsdom. Åklagare Tuire Tamminiemi i Helsingfors tingsrätt. Bild: Yle/ Ulla Malminen helsingfors tingsrätt,åklagare

Åklagaren: Lite rättspraxis från tidigare

Häradsåklagare Tuire Tamminiemi är av förståeliga skäl nöjd med domen. Hon yrkade på minst tre års ovillkorligt fängelse och Peltomäki dömdes till två år och sex månaders ovillkorligt.

Hon säger att fallet är helt exceptionellt i Finland och att det finns lite rättspraxis kring tjänstemäns tagande av muta.

- Den här domen är betydelsefull eftersom det finns lite rättspraxis från tidigare och för att man ska känna igen sådana här gärningar, säger Tamminiemi.

Kopplingar till muthärvan kring HOK-Elanto

Rättspraxisen när det gäller mutbrott ökar snart i och med att muthärvan kring HOK-Elanto småningom behandlas i rätten. Där misstänks Leila Tuominen ha mutat fastighetschefen vid HOK-Elanto.

Fastighetschefen vid HOK-Elanto misstänks också ha tagit emot mutor från olika byggbolag och åklagare Tamminiemi har under hösten i fjol och början av det här året väckt flera åtal för givande av muta i näringsverksamhet.

Bland annat är fyra nuvarande och tidigare chefer vid Skanska och en medlem i Caverions ledningsgrupp åtalade.