Hoppa till huvudinnehåll

Stiftelsen Helsingfors Konsthall hamnade på protestlista

Jan Förster
För Jan Förster kom betalningsproblemen som en överraskning. Jan Förster Bild: Yle/Pixel jan förster

Stiftelsen som äger Helsingfors Konsthall har under ett drygt år samlat på sig över tjugo betalningsanmärkningar, enligt kund- och företagsdatabasen Suomen Asiakastieto.

Enligt vice-VD Heikki Koivula på Suomen Asiakastieto har olika instanser gjort förfrågningar om stiftelsens kredit- och företagsuppgifter över hundra gånger under det senaste halvåret. Det skriver Koivula i ett pressmeddelande.

Kauppalehti rapporterade i tisdags att Stiftelsen Helsingfors Konsthall har hamnat på tidningens protestlista när företaget ISS krävde stiftelsen på över 14 000 euro i fordringar.

Anmärkning överraskade Konsthallschef

Konsthallens chef Jan Förster uppgav till Kauppalehti att han själv fick veta om det hela i frukostbordet i går morse när han läste tidningen.

- Jag fick kaffet i vrångstrupen när jag läste om saken. Jag började utreda betalningar och nu är saken avklarad och betalningarna betalade, sa Förster enligt Kauppalehti.

Enligt direktören hade stiftelsen samlat på sig skulder på grund av ett fel i processen hur fakturor godkänns. Fakturor ska ha kommit till stiftelsens bokföringssystem adresserade till en föredetta anställd.

Helsingin Sanomat skrev i våras att Konsthallen, på grund av ekonomiska svårigheter, inte i år ordnar den traditionella utställningen som visar upp unga konstnärers arbeten.

Stiftelsen ägs av konstnärs- och konstföreningar och enligt Konsthallen bekostas en fjärdedel av verksamheten med offentliga understöd.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes