Hoppa till huvudinnehåll

Sydsudaneser har blivit utsatta för systematiska övergrepp

Sydsudanesiska flyktingar på ett läger i Juba i Sydsudan.
En fjärdedel av Sydsudans invånare befinner sig på flykt. Sydsudanesiska flyktingar på ett läger i Juba i Sydsudan. Bild: JM LOPEZ

Övergreppen har skett i norra delen av landet och målet för attackerna har varit minoriteten shilluk, visar en Amnestyrapport.

Enligt personer som Amnesty har intervjuat har regeringsstyrkor och regeringstrogen milis systematiskt plundrat och bränt folkgruppen shilluks hem mellan januari och maj i år.

Vittnen beskriver hur styrkorna i samband med attacker mot civilbefolkningen stal allt de kom över – mat, möbler och till och med dörrar. Ett vittne uppger att det såg ut som om en översvämning sköljt över området.

Enligt Amnesty är etniska sammandrabbningar inte ovanliga i Sydsudan, men i det här fallet är omfattningen ”chockerande”.

Tomma städer

Övergreppen fick sin början då regeringsstyrkor i början av året började återta den norra delen av landet, som kontrollerades av shillukstyrkor.

Utöver plundrandet har regeringsstyrkorna också medvetet dödat civila, till exempel genom att skjuta dem i ryggen då de försökt fly.

Tiotusentals shilluker befinner sig för tillfället på flykt och hela städer och byar har tömts på invånare.

Två kvinnor som går i Sydsudan.
Två kvinnor som går i Sydsudan. Bild: EPA/STR EPA/STR krig,Sudan,sydsudan

Sydsudaneser flyr

Tidigare i veckan uppgav FN:s flyktingorganisation UNHCR att krisen i Sydsudan förra året var den största nya faktorn som bidrog till att antalet flyktingar i världen fortsätter att öka.

Ungefär 3,3 miljoner av landets drygt 12 miljoner invånare befinner sig på flykt.

En del av shillukerna har återvänt till sina hem men största delen befinner sig fortfarande på flykt. Enligt Amnesty är det osannolikt att majoriteten av invånarna kommer att återvända hem eftersom många är rädda.

Läs också