Hoppa till huvudinnehåll

Tre finländare kan premieras – Laine, Granlund och Koivu på plats i Las Vegas

Patrik Laine, januari 2017.
Patrik Laine är en av tre finländare som kan vinna ett NHL-pris i natt. Patrik Laine, januari 2017. Bild: All Over Press NHL,Patrik Laine

Patrik Laine hör till de tre kandidaterna i valet om Årets nykomling medan Mikael Granlund kan bli vald till Årets gentlemannaspelare.
Mikko Koivu hör för sin del till de tre kandidaterna som tävlar om titeln Bästa försvarande anfallare.

Om allt går riktigt väl ur finländsk synvinkel åker Patrik Laine iväg med Calder Trophy som andra finländare genom årens lopp, och som den första sedan Teemu Selänne valdes till Årets nykomling år 1993. Anmärkningsvärt är att Bägge två representerar samma lag, Winnipeg Jets. Det som gör det hela än mer osannolikt är att man åren 1996-2011 inte spelade någon NHL-ishockey i Winnipeg.

Dock anses Toronto Maple Leafs anfallare Auston Matthews vara förhandsfavorit medan Laine och Columbus Blue Jackets back Zach Werenski får finna sig i att spela andra fiol. Men man vet aldrig...

Att ens vara nominerad är redan det en förtjänst som heter duga. Bland de tidigare vinnarna hittas spelare som Peter Forsberg, Alexander Ovetjkin och Jevgeni Malkin. För att nämna några.

Granlund är en gentleman

Minnesota Wilds anfallare Mikael Granlund aspirerar på Lady Byng Trophy tillsammans med St. Louis Blues Vladimir Tarasenko och Johnny Gaudreau från Calgary Flames. Priset ges till NHL:s gentlemannaspelare nummer ett.

– Det är en ära att vara här. Det är inte alla spelare som kan nämnas samtidigt som de övriga finalisterna Tarasenko och Gaudreau, eller övriga som tidigare vunnit Lady Byng. Det är en ganska imponerande skara namn, säger Granlund på Minnesotas webbplats.

Tidigare har bland andra spelare som Wayne Gretzky, Paul Kariya, Ron Francis, Joe Sakic och Pavel Datsjuk vunnit trofén.

Vinner Granlund blir han likväl den andra finländaren som kammar hem priset: Jari Kurri vann priset 1985 när han spelade för Edmonton Oilers.

I Lehtinens fotspår?

Precis som Laine och Granlund är också Wilds kapten Mikko Koivu för första gången nominerad till ett av NHL:s pris. Koivu är en av tre kandidater till Frank J. Selke Trophy – ett pris som ges till NHL:s bästa försvarande anfallare.

Den som kan sin NHL-historia vet att Dallas Stars finländare Jere Lehtinen vunnit pokalen tre gånger; 1998, 1999 och 2003. Nu har Koivu möjlighet att bli den andra finländaren som vinner Selke Trophy. De två andra kandidaterna är dock stenhårda: Patrice Bergeron (vinnare 2012, 2014 och 2015) samt Ryan Kesler (vinnare 2011).

– Det är en stor ära (att vara nominerad). Jag är väldigt stolt över det. Men väldigt mycket hänger på hur laget klarar sig, säger Koivu på Minnesotas webbplats.

– Vi spelar mycket bra defensivt som lag och det hjälpte mig säkert, säger Koivu.

En titt på listan över övriga Selke-vinnare visar att vem som helst inte vinner bucklan: namn som Sergej Fedorov, Steve Yzerman, Jonathan Toews och Anze Kopitar torde inte vara främmande för någon hockeyfantast.