Hoppa till huvudinnehåll

Tuula Haatainen vill bli SDP:s presidentkandidat

Tuula Haatainen i riksdagen i juni 2017
Tuula Haatainen i riksdagen i juni 2017 Bild: Lehtikuva / Mikko Stig Tuula Haatainen

Riksdagsledamoten och före detta social- och hälsovårdsministern Tuula Haatainen ställer upp som SDP:s presidentkandidat och vill utmana president Sauli Niinistö.

Haatainen säger att hon i egenskap av president skulle forma om Finlands utrikespolitiska linje åt det hållet som president Tarja Halonen hade under åren 2000-2012.

- Världsläget kräver ledarskap som utgår från värden och att presidenten tar ställning. Halonen främjade hållbar utveckling, miljöfrågor, en minskning av global ojämlikhet och fattigdom och att Finland inte isolerade sig utan var en aktiv deltagare i olika internationella forum. Om jag jämför Niinistös och Halonens politiska linjer så lutar jag mot Halonen, säger Haatainen.

Hon uppger ytterligare att hon som president skulle sträva efter att öka Finlands aktivitet i FN och dess organisationer. Vad kommer till säkerhetspolitiken skulle hon fördjupa försvarssamarbetet EU-länderna emellan. Som den utrikespolitiska ledaren skulle hon lägga ett stort värde på säkerhetsklausulen i Lissabonfördraget.

- Jag stänger inte dörren till Nato. Medlemskapet måste vara ett alternativ för Finland, dörren måste hållas på glänt, säger Haatainen till frågan om hennes inställning till Nato.

Haatainen var undervisningsminister åren 2003-2005 och social- och hälsovårdsminister åren 2005-2007. Hon är den första SDP-representanten som anmält sitt intresse för kandidaturen.

SDP:s vice ordförande Maarit Feldt-Ranta ordnade ett presstillfälle på onsdagen där hon meddelade att också hon vill bli SDP:s presidentkandidat.

Text: FNB

Artikeln uppdaterad kl. 11:14

Läs mera:

Maarit Feldt-Ranta vill bli SDP:s presidentkandidat

Riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta (SDP) meddelade på onsdagen att hon vill bli SDP:s presidentkandidat. Också Tuula Haatainen och Sirpa Paatero ställer upp.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes