Hoppa till huvudinnehåll

600 brittiska höghus kan ha brandfarliga fasader

Över 50 människor befaras ha omkommit i höghuset Grenfell Tower som idag är ett stålskelett
Över 50 människor befaras ha omkommit i höghuset Grenfell Tower som idag är ett stålskelett Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAG London,storbritannien

Hundratals höghus i Storbritannien kan vara belagda med brandfarliga material som motsvarar fasadbeläggningen på nedbrunna Grenfell Tower.

Utredningen efter branden i Grenfell Tower pågår fortfarande men de första uppgifterna tyder på att 600 höghus i Storbritannien har liknande brandfarliga fasader som det totalförstörda 24-våningshuset.

Hittills har utredningen kunnat bekräfta att tre hus är belagda med brandfarligt material.

Premiärminister Theresa May säger att myndigheterna fortfarande inte kartlagt vad som orsakade branden i Grenfell Tower. Under tisdagen lovade hon att testerna på Grenfell Towers fasadbeläggning kommer att bli offentliga inom två dygn.

Bilder inifrån det brandhärjade Grenfell Tower.
Bilder inifrån det brandhärjade Grenfell Tower. Bild: LONDON METROPOLITAN POLICE / HAN Grenfell Tower

Minst 79 dog då Grenfell Tower i stadsdelen Kensington brann ner. Tio personer vårdas fortfarande på sjukhus och fem befinner sig i kritiskt tillstånd. Som bäst pågår två utredningar om branden.

Enligt Londons borgmästare Sadiq Khan är det möjligt att många av invånarna som bodde i höghuset är papperslösa invandrare.

Premiärminister May har lovat att invånarna i Grenfell Tower inom tre veckor kommer att bli erbjudna nya lägenheter och att erbjudandet också gäller eventuella papperslösa personer.

Källa: Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes