Hoppa till huvudinnehåll

En dryg månad kvar till friidrotts-VM – finländarna statister i världsstatistiken

Tero Pitkämäki
Än en gång drar Tero Pitkämäki ett tungt lass i friidrotts-VM. Tero Pitkämäki Bild: EPA / All Over Press tero pitkämäki

Årets friidrottssommar har bjudit på få höjdpunkter ur finländsk synvinkel. Inte en enda finländare finns med i topp-10 i världsårsbästalistorna – med en dryg månad kvar till sommarens höjdpunkt: VM i London.

Bäst just nu är gångaren Aku Partanen. Hans tid på 50 km gång (3.49.00) räcker till en 14:e plats på världslistan.

Inte ens spjutherrarna är framme och nosar på de framskjutna placeringarna. Veteranen Tero Pitkämäki ligger på 15:e plats i världsstatistiken. Hans bästa båge hittills mäter 84,26.

Trestegshopparen Simo Lipsanen finns strax utanför topp-20 med sitt skutt på knappa 17 meter tidigare i somras.

Däremot finns inga damer bland de 20 bästa i någon gren.

Sena formtoppar att vänta?

Bör man alltså vara orolig? Både ja och nej om man får tro grenchefen Jorma Kemppainen.

– Överraskande många idrottare är inte i den formen de borde vara i. Sen har vi konvalescenterna, som än inte inlett säsongen, säger Kemppainen till Yle urheilu.

Klart står att fler idrottare lär beträda tävlingsbanorna innan sommaren är slut. Troligen lär också rätt många bättra på sina resultat under sommaren. Och: statistik är statistik. Den betyder föga när idrottarna stiger fram för att göra sina prestationer under VM.

Simo Lipsanen landar i sandgropen
Simo Lipsanen, en av de finländska ljusglimtarna denna säsong. Simo Lipsanen landar i sandgropen Bild: Lehtikuva friidrott,Simo Lipsanen,lipsanen

En annan faktor som också inverkar på de svaga resultaten nu är att årets stortävling går av stapeln först i slutet av sommaren. Ifjol gick EM i Amsterdam redan i början av sommaren, vilket tvingade idrottare att söka en tidig toppform redan månader före OS i Rio, vilket också Kemppainen understryker.

– Amsterdam tvingade förra säsongen många att börja redan i maj. Nu siktar alla på augusti. I Finland är inte väderförhållandena varit de allra bästa. Men bra att säsongen inte är över för någon. Goda resultat är på kommande, menar Kemppainen.

Europastatistiken muntrare läsning-

Nu under midsommarhelgen går lag-EM av stapeln i Vasa. Den finländska truppen kämpar då om avancemang till superligan. Sett till statistiken i Europa är det avsevärt ljusare resultatmässigt för finländarna.

Där befinner sig Simo Lipsanen och Aku Partanen på sjunde plats medan Pitkämäki är nia. Camilla Richardsson har i sin tur klockats för den tionde snabbaste tiden i Europa på 3000 meter hinder i år.

Camilla Richardsson, PNG 2017
Camilla Richardsson är tia i Europastatistiken på 3000 meter hinder. Camilla Richardsson, PNG 2017 Bild: Lehtikuva Camilla Richardsson

Ovanligt magert även i herrspjutet

Finland har under nästan hela 2000 i friidrottssammanhang stått och fallit med de blåvita spjutkastarna. Såväl Tero Pitkämäki som Antti Ruuskanen har burit publiktrycket i mästerskap efter annat.

I år har endast Pitkämäki kastat över 80 meter. Ruuskanen och Ari Mannio är båda skadade och tvingas skjuta upp säsongsstarten.

Antti Ruuskanen fick sitt OS-silver i Lahtis i februari. Den ursprungligen silvermedaljören Oleksandr Pjatnytsja åkte fast för dopning.
Antti Ruuskanen fick sitt OS-silver i Lahtis i februari. Den ursprungligen silvermedaljören Oleksandr Pjatnytsja åkte fast för dopning. Bild: Mauri Ratilainen / EPA / All Over Press Antti Ruuskanen

Gränsen till VM är 83 meter, och Kemppainen tror nog att det trots allt blir konkurrens om spjutplatserna även detta år.

– Det kommer att bli en fruktansvärd kamp om de sista spjutplatserna. Jag tvivlar inte på att det inte blir tre kastare i VM. Läget är öppet. Nu finns det rum, men om en månad kommer det vara trångt.

VM går av stapeln i London mellan 4 och 13 augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport