Hoppa till huvudinnehåll

Finlands hockeyjuniorer bättre än någonsin förr

Aleksander Barkov, Patrik Laine och lagkamrater, VM 2016.
Aleksander Barkov och Patrik Laine är två av tre finländare som blivit valda som andra i NHL-draften. Ingen finländare har någonsin valts först. Aleksander Barkov, Patrik Laine och lagkamrater, VM 2016. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey,Aleksandr Barkov, Jr.,Patrik Laine

På natten mellan fredag och lördag är det dags för NHL-draften. De senaste åren har det blivit vanligt att flera finländska hockeyspelare blir valda väldigt tidigt i draften. Uleåborgs Kärpät är ett av de ledande lagen i Finland när det kommer till att producera talanger.

Tuomo Räty som är lektor på Uleåborgregionens idrottsakademi har en lång historia som juniortränare i Kärpät. Han har bland annat arbetat med och tränat nuvarande NHL-stjärnor som Mikael Granlund, Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi och Jussi Jokinen.

– Hängivenheten till sporten är otrolig hos dom här spelarna. Man visste inte direkt att de skulle bli världsstjärnor, men man märkte på långt håll att de brinner för sporten på ett helt annat sätt, säger Tuomo.

Sebastian Aho i förgrunden och Jesse Puljujärvi i bakgrunden.
Både Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi är produkter av Kärpäts juniorsystem. Sebastian Aho i förgrunden och Jesse Puljujärvi i bakgrunden. Bild: AOP ishockey,Sebastian Aho,Jesse Puljujärvi,sport

Hård träning leder till framgång

Det är passionen för idrotten som Tuomo menar att är nyckeln till framgång. Att vara motiverad och ha lust att träna på egen hand utöver de träningar man har med laget är det som gör att man blir en elitidrottare.

Nästan en fjärdedel av dagens finska NHL-spelare har spelat juniorhockey med Kärpät i Uleåborg. Enligt Tuomo finns det tre orsaker till varför Kärpät producerar unga stjärnor på rullande band.

– För det första finns det många begåvade idrottare från hela norra Finland som söker sig hit. För det finns de rätta omständigheterna att lyckas, och för det tredje så är tränarstaben väldigt bra.

Framgångshistorier motiverar andra

Men den största faktorn är vägen som tidigare spelare har format för ungdomarna. Att se att det faktiskt går att nå världstoppen om man följer modell som exempelvis Aho, Puljujärvi och Granlund har skapat.

– Att ha konkreta bevis på att det är möjligt är otroligt motiverande för unga spelare. Det är inte bara en dröm som de har, utan det är ett realistiskt mål.

Tuomo tror också att grundvärdet som ledande spelare i Kärpät har haft, att jobba hårt och ge sitt bästa i varje situation, återspeglas i juniorerna.

Mikael Granlund.
Mikael Granlund är en av flera som har visat att det går att nå den absoluta världseliten genom det finska hockeysystemet. Mikael Granlund. Bild: All Over Press Mikael Granlund

Tillåtet att satsa allt på sporten

I Finland har det blivit mer acceptabelt att satsa allt man har på att bli elitidrottare. Den filosofin har man på idrottsakademier runt om i Finland, också i Uleåborg.

– Vårt system börjar redan på årskurs tre i lågstadiet. Då kan man börja på en idrottsklass, men då håller man mer allmänt på med fysisk aktivitet. Sen på högstadiet börjar blir det mer intensivt.

I Uleåborg erbjuder idrottsakademin möjligheten till två-tre träningar per vecka under skoltid för ishockeyspelare. Sebastian Aho är en av dem som följt med det här systemet från barnsben.

Mycket realistiskt att säga att Finland kan vara med i guldstriden i många år framöver― Tuomo Räty

Pressen kan bli överväldigande för en del när hela livet cirklar kring sporten. Men press hör till en elitidrottares vardag.

– Inom världseliten mäter man ofta vem som klarar sig bäst under press. Då fungerar det inte om man inte tål förväntningarna som andra och man själv har på en. De som inte klarar av pressen sållas nog ut i ett tidigt skede, säger Tuomo.

Kommer Finland att vara bäst i världen?

Om vi nu kan konstatera att finländska ishockeyjuniorer är bättre än någonsin. Betyder det här att Finland om några år kommer att ha ett av de bästa landslagen i världen?

– Jag tror absolut att det finns en chans att Finlands lag blir ett starkt lag om några år. Jag vet inte om det blir det bästa landslaget, men det är mycket realistiskt att säga att Finland kan komma att vara med i guldstriden i många år framöver, säger Tuomo.

Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho och Patrik Laine lyfter JVM-bucklan 2016.
Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho och Patrik Laine var med U20-landslaget när de blev världsmästare 2016. Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho och Patrik Laine lyfter JVM-bucklan 2016. Bild: All Over Press / Pasi Murto Jesse Puljujärvi,Sebastian Aho,Patrik Laine,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

NHL-draften ordnas i Las Vegas i år

I NHL-draften på natten mellan fredag och lördag väljer alla NHL-lag i regel sju stycken under 20-åriga hockeytalanger från hela världen och får då rättigheterna till de spelarna.

När de har rättigheterna till en draftad spelare har spelaren inte möjlighet att byta lag utan lagets tillåtelse.

Ifall laget vill ha spelaren med i laget direkt, i stället för att låta spelaren spela med sitt tidigare lag, kan de skriva på ett tre år långt nybörjarkontrakt. Lönen på ett sådant kontrakt kan inte överskrida 925 000 dollar per år.

Kan bli historisk draft

Miro Heiskanen som spelar ishockey i HIFK i FM-ligan väntas bli vald bland de fem första, kanske så högt som tredje, i årets NHL-draft den 23.6. Finland har i år igen ett väldigt bra utgångsläge när hela sex stycken kan gå redan i den första rundan.

Miro Heiskanen på isen.
Miro Heiskanen från HIFK är enligt experter den bästa försvararen av alla tillgängliga spelare i årets draft. Miro Heiskanen på isen. Bild: Matti Raivio/All Over Press FM-ligan i ishockey,Miro Heiskanen,Helsingfors IFK (ishockey)

Finländarna som enligt experter blir valda i första rundan förutom Heiskanen är Eeli Tolvanen, Juuso Välimäki, Kristian Vesalainen och Urho Vaakanainen.

2002 valdes fem finländare i första rundan, vilket var det tidigare rekordet.

Nu kan rekordet slås ifall Henri Jokiharju också blir vald i första rundan. Jokiharju väntas gå antingen i slutet av första eller i början av andra rundan.

Fjolårets draft dominerades av Finland

Ifjol var tre av de fem först valda spelarna i draften finländare när Patrik Laine gick andra, Jesse Puljujärvi valdes fjärde och Olli Juolevi blev femma. Aldrig har en finländare blivit vald först. Aleksander Barkov, Kari Lehtonen samt Patrik Laine är de högst valda finländarna.

Patrik Laine dominerade under sin första säsong i NHL och Sebastian Aho var också en av de ledande spelarna i sitt Carolina Hurricanes.

Jesse Puljujärvi hade svårt att få plats i laget och tillbringade största delen av året i farmarligan AHL.

Laine och Aho kommer att vara absoluta nyckelspelare i den kommande säsongen medan Puljujärvi får försöka leva upp till förväntningarna.

Det är ändå ovanligt att draftade spelare direkt börjar spela i NHL.

Finlands U18- och U20-juniorlandslag har sedan 2014 tillsammans samlat ihop tre guld och två silver i åtta världsmästerskap. Innan 2014 hade de tillsammans bara fått fyra guld på 55 försök.

Tror du att Finlands landslag kommer att vara bäst i världen i framtiden? Kommentera gärna!

Nyligen publicerat - X3M