Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors stränder i gott skick - klart men svalt vatten

Torsnäs badstrand i Hertonäs i Helsingfors.
Vattnet är klart just nu men rätt svalt. Torsnäs badstrand i Hertonäs i Helsingfors. Bild: YLE / Robin Lindberg torsnäs badstrand

Helsingfors stränder är i gott skick och vattnet av god kvalitet. Det har fastställts efter att badstränderna har granskats.

Vattenkvaliteten har testats vid de flesta badstränder i östra Helsingfors och vid Vandaå. Allt tyder på att stränderna har en god vattenkvalitet. Några tecken på blåalger har heller inte upptäckts. Vattentemperaturen vid de olika badstränderna varierar för tillfället mellan 12 och 19 grader.

Också skicket på de 25 badstränderna i Helsingfors har granskats och hygienen fick i huvudsak gott betyg. Enskilda anmärkningar gjordes på omklädningsrum, toaletter, duschutrymmen och sophantering.

Vid en del stränder är omklädningsrum och toaletter bara öppna då badvakten är på jobb. Stränderna uppmanas nu ha omklädningsrum och toaletter som är öppna också när badvakten inte är på plats.

Havsvattnet svalare, algmängderna lägre

Temperaturen i vattenet i Helsingfors är för tillfället lägre än vad den har varit under den senaste tiden. Därför är också algmängderna mindre och vattnet klarare. Algmängderna förväntas ändå öka i takt med att havstemperaturen stiger.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen