Hoppa till huvudinnehåll

Populismforskare: Sannfinländarna kan gå mot radikalisering

Sannfinländarnas riksdagsgrupps möte 15.6.2017
Sannfinländarnas riksdagsgrupps möte 15.6.2017 Bild: Lehtikuva Sannfinländarna,riksdagsgrupper

Det kan bli fler avhopp från Blå framtid tillbaka till Sannfinländarna eller åt andra hållet, säger populismforskaren Emilia Palonen i en intervju för Yles program Päivän kasvo.

Riksdagsledamot Ritva "Kike" Elomaas nya avhopp tillbaka från utbrytarpartiet Blå framtid till de av Jussi Halla-aho ledda Sannfinländarna har orsakat politisk turbulens.

- Elomaas avhopp från den nya grupperingen är en stor seger för Sannfinländarna eftersom hon profilerat sig som en politiker som stått [tidigare ordförande] Timo Soini nära, säger Palonen.

Palonen säger att det kan komma fler liknande fall eftersom tiderna är politiskt osäkra.

Det finns enligt populismforskaren plats för två olika högerpopulistiska partier i Finland i och med att Sannfinländarna hade så många väljare bakom sig i riksdagsvalet.

Tudelningen inom de gamla Sannfinländarna har orsakat stridigheter som splittrar grupperingarna och det finns många besvikna politiker och väljare. Osäkerhet präglar de bägge grupperingarna just nu, förklarar Palonen.

- Partierna vill profilera sig på olika sätt. Det pågår en kamp om vem som klarar av att finnas bland avhopparna och vem som stannar för gott vid det gamla alternativet, säger Palonen.

Palonen säger att det är möjligt att Sannfinländarna radikaliseras i stil med Sverigedemokraterna i Sverige.

- Det finns många linjer som de kan framhäva: EU-motståndet, försvaret av välfärdsstaten, sitt krav på en stramare ekonomisk politik eller sin invandringskritik.

Avhopp har lett till hatisk feedback och mordhot

En del sannfinländska väljare grubblar enligt populismforskaren på om det parti man röstade på längre är det samma och många känner en viss besvikelse.

Många frågar sig om den förverkligade politiken motsvarar de löften som gavs före valet.

- Man vet inte på vems sida man borde vara. Det är frågor som gäller invandring, den lilla människans angelägenheter och Europapolitiken. Det finns osäkerhet i luften när en del av gruppen sticker, säger Palonen.

De som lämnat Sannfinländarna har vittnat om hård feedback: Hatiska meddelanden och till och med mordhot.

Blå framtids ordförande Simon Elo har uppgett att han tvingats kontakta säkerhetsmyndigheterna med anledning av hotfulla meddelanden.

Elomaa sade i en intervju i morse att hon fått massiv kritik på sociala medier för att hon bytte parti. Hon tolkar det som att hennes väljare var mycket besvikna på henne för att hon övergett dem.

- Det är alltid trist och oroväckande då någonting leder till hatretorik och hot i stället för att man diskuterar sakfrågor, säger Palonen.

Ursprunglig artikel: Tatu Kuukkanen/Yle.