Hoppa till huvudinnehåll

"Talkoarbetet ger glädje och energi"

Sara Snickars är aktiv martha i Malax.
Sara Snickars är aktiv martha i Malax. Sara Snickars är aktiv martha i Malax. Bild: Yle/Anna Ruda sara snickars

Att arbeta frivilligt eller på talko är viktigt för många österbottningar, det visar en undersökning som HSS Media och Yle Österbotten gjort. För Sara Snickars inleddes frivilligarbetet då hon gick med i en Marthaförening.

Ett gäng ur Marthaföreningen ordnade matlagningskvällar för männen.

Några Marhor och en del frivilliga Röda korsarbetare fortsatte med verksamheten tills asylmottagningen i Malax stängde. Då fortsatte Snickars i Korsnäs där det bodde flyktingfamiljer.

- Det är väl ett slags engagemang i samhället vi lever i och vill att alla ska ha en chans att leva så bra som möjligt, säger Snickars.

Hon tycker att hon genom sitt arbete har kunnat göra skillnad för de asylsökande.

- Åtminstone har de fått något att göra vissa kvällar och en kontakt till dem som redan bor i de samhällen de har kommit till, säger Snickars.

Julklappsinsamling

Verksamheten för de asylsökande var inte Snickars första kontakt med frivilligarbete, Marthaföreningen brukar samla in julklappar som diakonerna i Malax församling delar ut.

- De förmedlar julklapparna till dem som inte har möjlighet att skaffa den där guldkanten till julen, säger Snickars.

Susanna Sund är aktiv medlem i Kulturskafferiet Ritz i Vasa. Hon hittade dit via sitt jobb som sysselsättningskoordinator på Korsholms kommun.

- Jag kom dit med en klient. Hon var kanske inte rätt typ för Ritz, men jag blev kvar där, säger Sund.

Susanna Sund är aktiv på Ritz och UF havsbandet.
Susanna Sund Susanna Sund är aktiv på Ritz och UF havsbandet. Bild: Yle/Anna Ruda susanna sund

Två evenemang i månaden

Efter en tid som medlem gick Sund med i styrelsen och alla styrelsemedlemmar ska vara med på två evenemang i månaden. Beroende på evenemanget tar det mellan några timmar till en hel kväll. För Ritz är medlemmarnas frivilliga arbete viktigt.

- Det finns inte ekonomiska möjligheter att ha så mycket anställd personal för att få hela verksamheten att snurra, säger Sund.

Det senaste året har Snickars ägnat minst en ofta två kvällar i veckan åt frivilligarbete. Hon tycker det är en ganska lämplig mängd.

- Det beror väl på vad man har annat i livet, säger Snickars.

Ungdomsföreningen

Sund har hållit på med frivilligarbete också innan hon kom till Ritz. Hon är ordförande för UF Havsbandet i Södra Vallgrund i Korsholm. Hon har aldrig räknat hur mycket tid hon lägger ner på frivilligarbetet.

- Så länge det känns bra och roligt fortsätter jag. Om det blir betungande och jobbigt är det en annan sak, men så länge det är roligt får det ta den tid det tar, säger Sund.

Ger energi

Enligt Sund kan det ibland vara svårt att få någon att ställa upp och jobba på ett evenemang på Ritz. UF Havsbandet kämpar för att locka till sig yngre aktiva medlemmar. Sund tror att det är en viss sorts människor som blir frivilligarbetare.

- Många frågar nog hur jag orkar och hinner och vad min man säger. Men min man är också med i Ritz. Jag gör det för att det ger mig energi så att jag orkar med vardagen, säger Sund.

- Jag får lära känna nya människor och kulturer och jag får uppleva kulturer som jag annars skulle ha behövt resa för att uppleva. Det ger glädje och energi och jag utvecklas som människa, säger Snickars.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten