Hoppa till huvudinnehåll

Torkan slår hårt mot Etiopien – risken för hungersnöd växer

barn i etiopien
barn i etiopien Bild: Yle/Liselott Lindström hawassa

Närmaren åtta miljoner etiopier är beroende av mathjälp, som enligt hjälporganisationer kommer att vara slut om en månad.

Etiopien har i flera års tid haft problem med torka och matbrist, dels på grund av väderfenomenet El Niño som förstörde stora delar av skörden år 2015 och 2016.

Landet kämpar därför med att samla ihop tillräckligt med pengar för den mathjälp som 7,8 invånare är beroende av. Hjälporganisationen Rädda barnen befarar att mathjälpen tar slut inom de närmaste veckorna.

- Maten håller på att sina och verkar slut om en månad. Efter det vet vi inte vad som kommer att hända, säger John Graham vid Rädda barnen.

etiopiskt barn
300 000 etopiska barn lider för tillfället av akut undernäring. etiopiskt barn Bild: Yle/Liselott Lindström hawassa

Somalia och Sudan också drabbade

En av orsakerna till bristen på mathjälp är de humanitära kriserna som pågår i Somalia och Sydsudan. Torka i Somalia har gjort att landet står på randen till hungersnöd. Sydsudan har lidit av hungersnöd i fyra månader, på grund av inbördeskriget som rasat i landet i tre års tid.

Sydsudanesiska flyktingar på ett läger i Juba i Sydsudan.
Konflikten i Sydsudan har lett till att nästan en femtedel av landets befolkning drivits på flykt. Sydsudanesiska flyktingar på ett läger i Juba i Sydsudan. Bild: JM LOPEZ

För Etiopiens del betyder det att potten för att bekämpa hungersnöd och torka är flera hundra miljoner dollar för liten. Hjälporganisationer har varit tvungna att vända sig till mer okonventionella bidragsländer, som gulfländerna, för finansiell hjälp.

Hjälporganisationer anser också att Etiopien inte gjort sitt yttersta för att motverka krisen. Enligt organisationerna mörkar regeringen delvis krisens omfattning, eftersom landet länge kämpat för att bli av med stämpeln som ett krisdrabbat land.

Under åren 1984-1985 svalt hundratusentals etiopier ihjäl.

Svultna djur i Etiopiens savann
Svältkatastorfen i Etiopien på åttiotalet präglar fortfarande bilden av landet. Svultna djur i Etiopiens savann svältkatastrof i etiopien

Tillflyktsort för flyktingar

Konflikten i Sydsudan och torkan i Somalia har också haft andra följder för Etiopien. Under år 2017 har åtminstone 40 000 flyktingar flytt till det stabila Etiopien.

Sammanlagt 370 000 sydsudanesiska flyktingar befinner sig i Etiopien för tillfället. Den stora mängden flyktingar lägger ytterligare press på den humanitära hjälpen i landet.

Karta över östra Afrika med Somalia, Jemen, Etiopien, Kenya, Eritrea, Uganda, Sydsudan, Sudan och Kongo-Kinshasa.
Karta över östra Afrika med Somalia, Jemen, Etiopien, Kenya, Eritrea, Uganda, Sydsudan, Sudan och Kongo-Kinshasa. Somalia,Mogadishu,Jemen,Etiopien,Kenya,Eritrea,Uganda,Sydsudan,Sudan,Kongo-Kinshasa,kartor,Afrika,östra afrika

Källor: AFP, Yle

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes