Hoppa till huvudinnehåll

Två personer i Nyland misstänks för omfattande nätbedrägeri

Identitetsstöld och bedrägeri.
Uppgifter som stulits 2011 används fortfarande av kriminella, säger polisen. Identitetsstöld och bedrägeri. bedrägeri

Två personer misstänks för omfattande bedrägeri via nätet och identitetsstöld på olika håll i Nyland, uppger Helsingforspolisen. De missbrukade personuppgifterna härstammar från dataintrång 2011 och utnyttjas enligt polisen fortsättningsvis av kriminella dagligen.

Polisen misstänker att en 20-årig man och en 32-årig kvinna har stulit identetsuppgifter av kring 70 personer och med hjälp av uppgifterna köpt mobiler, elektronik och kläder via nätet för över 40 000 euro.

Mannen och kvinnan ska ha arbetat ihop. De ska ha försökt sig på över hundra enskilda beställningsbedrägerier eller försök till bedrägeri. De köpta varorna har de sålt vidare.

Polisen har undersökt fallet sedan januari och skickar det nu till åtalsprövning.

Stulna personuppgifter utnyttjas dagligen

Personuppgifterna som missbrukats härstammar i huvudsak från dataintrång 2011 då bland annat Östra Finlands universitet och Työtehoseuras databaser hackades och totalt 16 000 personuppgifter stals.

Samma personuppgifter missbrukas fortsättningsvis dagligen för bedrägeri av kriminella, uppger polisen.

De som vet att de egna uppgifterna har stulits rekommenderas ta i bruk ett så kallat frivilligt eget kreditförbud för att hindra missbruk. Det egna kreditförbudet uppmanar kreditgivare att kontrollera identiteten hos den som ansöker om kredit.

Enligt polisen kan inte företag enligt lag använda personuppgiftslistor omvänt för att hindra bedrägeribrottslighet och identitetsstöld. Enligt Dataskyddsombudsmannen strider ett liknande förfarande mot personuppgiftslagen.