Hoppa till huvudinnehåll

Vatten för samman toppolitiker från EU och Kina i Åbo

Vatten som hälls i ett genomskinligt glas. Ljusblå bakgrund.
Vatten hotar bli en global bristvara i framtiden och därför samlas toppolitiker i Åbo för att dryfta framtiden för rent vatten. Vatten som hälls i ett genomskinligt glas. Ljusblå bakgrund. Bild: All Over Press Natriumsilikat,vattenglas,vatten,glas

I september hålls ett toppmöte där politiker från Kina och EU möts i Åbo för att diskutera FN:s strategi för hållbar vattenförbrukning.

Målet är att också förstärka samarbetet mellan kinesiska och europeiska vattenföretag.

Mötet hålls den 21–22.9 på Åbo slott och bland annat deltar bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen, skogs- och jordbruksminister Jari Leppä, Kinas vattenminister Chen Lei och EU:s vattenkommissarie Karmenu Vella.

Dessutom har flertalet europeiska ministrar från olika länder bjudits in till mötet.

Forskarsymposium i samband med toppmötet

I samband med toppmötet planeras ett stort evenemang för kinesiska och europeiska vattenföretag.

Målsättningen är att arrangera skräddarsydda besök på den kinesiska marknaden för finländska företag som verkar på den globala vattenmarknaden.

Dessutom bjuds det på ett innovationsevenemang och symposium för forskare och forskningsinstitutioner.

Toppmötet arrangeras i samarbete mellan utrikesministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, miljöministeriet, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland, Åbo stad, Egentliga Finlands förbund, EU-kommissionen samt Kinas vattenministerium.