Hoppa till huvudinnehåll

Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

Ett slitet träbord med en picnickorg på en strandäng. I bakgrunden syns havet.
Ta radion med dig i sommar. Vegas sommar har bordet dukat med det senaste, eftertanke, stora känslor och sommar. Ett slitet träbord med en picnickorg på en strandäng. I bakgrunden syns havet. Bild: Mostphotos Sommar i P1,Picnic

Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

- Vegas sommarpratare är en av hörnstenarna i Vegas sommar, ett program eller egentligen fyrtio olika, som ofta engagerar er som lyssnar. De delas, diskuteras och så ska det vara, säger Unni Malmgren som är radio- och tv -chef på Svenska Yle och den som ansvarar för Vegas sommartablå.

I en björkdunge hänger panoramabilder av fjorton av Vegas sommarpratare 2017
Vegas sommarpratare bjuder på fyrtio olika berättelser med start måndag efter midsommar. I en björkdunge hänger panoramabilder av fjorton av Vegas sommarpratare 2017 Bild: Yle/Thomas Silén vegas sommarpratare 2017

- Ett sommarprat ska bjuda på något nytt också om det skulle vara en person vi känner från förut som står för pratet.

I radion sänds Vegas sommarpratare klockan 10:03 och 18:03 alla vardagar, och på Arenan hittar du det från klockan sju.

- Överlag är det nytt och nyproducerat alla dagar hela sommaren, konstaterar Unni Malmgren.

Jeanette Björkqvist gör serie om hedersvåld

Jeanette Björkqvist, som ofta fokuserar på de mest utsatta i vårt samhälle, gör i sommar en tvådelad dokumentärserie om hur hedersvåldet ser ut i Finland.

Jeanette Björkqvist
Jeanette Björkqvists tvådelade serie om hedersvåld fokuserar på ett ämne vi hittills pratat lite om i Finland. Jeanette Björkqvist Bild: Jeanette Björkqvist fredrika runeberg pris

- Det här är säkert ett av de program som väcker mest känslor i sommar, och det är en sak vi talat om väldigt lite i Finland, påpekar Unni Malmgren.

Serien När familjen blir din fiende sänds den 6 och 7 juli på Yle Vega och finns paketerad som podd på Arenan.

Från plastbestick till avokado kollar in trender

Yle Vega bjuder också på en ny 8-delad serie Från plastbestick till avokado som riktar strålkastaren på saker, kläder och modeflugor, som under olika årtionden har ökat samhörigheten bland oss människor.

Två leende kvinnor sitter i en soffa med en bild på en avocado mellan sig.
Eva Kela har bland andra Rie Heikkilä med sig i Från plastbestick till avokado där de i sommar snackar trender och fenomen som skapat vi-känsla genom gångna årtionden. Två leende kvinnor sitter i en soffa med en bild på en avocado mellan sig. Bild: Five Corners Yle Vega,radioprogram,Fenomen

Eva Kela vägleder genom decennierna kronologiskt från 1950-talet till åren efter millennieskiftet. Programmet sänds onsdagskvällar efter kl. 23 med start 28.6 samt i repris på lördag morgnar efter kl. 9.

- Så vill jag också lyfta fram det att Eftersnack bjuder på ett specialsnack en sen fredagskväll i mitten av juli, mellan kl. 22 och 2 den 14 juli.

På sommaren finns tid att lyssna

Samtidigt är sommaren också en tid då många, som inte annars har radion som ett element i sin vardag, äntligen har tid att lyssna. Därför behövs också repriser på sommaren.

Bland annat de bästa dokumentärerna från året som gått sänds på bekant tid, söndagar kl. 9.15.

Kvanthopps Ulrica Fagerström och Marcus Rosenlund.
Kvanthopp bjuder på nya insikter också under sommaren. vetenskapsprogrammet hittar du på Arenan när du vill och i Yle Vegas tablå alla söndagseftermiddagar. Kvanthopps Ulrica Fagerström och Marcus Rosenlund. Bild: Marcus Rosenlund ulrica fagerström

Också populärvetenskapsprogrammet Kvanthopp sänds hela sommaren, söndagar kl. 15.03.

Mera direktsänt hela dagen

I sommar är Vega överlag ändå mera live än någonsin, från morgon till kväll.

- I första hand kan du lita på att vi håller dig informerad och uppdaterad med de senaste nyheterna, både lokalt och globalt, konstaterar Unni Malmgren.

Bild av Camilla Kivivuori som är radioprogrammet Tongåvans programvärd.
Camilla Kivivuori & co hör till många många finlandssvenskars sommarfredagar. Tongåvan bjuder på gott sällskap, önskningar och önskelåtar i Yle Vega alla fredagar. Bild av Camilla Kivivuori som är radioprogrammet Tongåvans programvärd. Bild: Ilmari Fabritius/Yle radiojournalister,radioprogram,camilla kivivuori

- Det betyder också att vi bjuder på gott sällskap från morgon till kväll! Du kan kontakta oss och medverka i många av våra program, Naturväktarna på torsdagar eller Tongåvan på fredag kvällar exempelvis. Eller närsomhelst med tips och idéer direkt till vega@yle.fi eller Yle Vega i sociala medier.

Sommaren avslutas med folkfest

Sommaren i Vega pågår i åtta veckor och avslutas när vardagen och skolorna kört igång.

- Lite sommar vill vi ändå hålla kvar också i vardagen, så vi har valt att avsluta den med en folkfest i Borgå dit vi bjuder med alla lyssnare lördagen den 26 augusti. Då är Popkalaset där och vi sänder från Borgå hela dagen.

- Det här är samtidigt startskottet för Vegas 20-årsjubileum. Ett kalas vi tänkt fira hela hösten runtom i Svenskfinland tillsammans med våra lyssnare, säger Unni Malmgren.

Artikeln har uppdaterats 26.6 med ny information om sändningstiderna kring Från plastbestick till avokado.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Karisbo ser Toto fyra gånger på fem dagar

  Ekenäs förbereder för stor konsert i Stallörsparken.

  Karisbon Niklas Malm har sett Totos alla spelningar i Finland sedan 1999. På lördag (29.7) är det konserten i Ekenäs som gäller.

 • Kaj Kunnas: Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv

  Kaj Kunnas om betydelsefull musik och tacksamhet i livet.

  Kaj Kunnas, tidigare sportjournalist, jobbade hela 27 år på Yle. Men efter att han drabbades av en hjärninfarkt lämnade han bolaget i mars 2017. Kaj berättar hur tacksam han är över livet efter sjukdomsanfallet och vilken musik som är betydelsefull för honom, både med koppling till privatlivet och det tidigare arbetslivet.

 • Dick Idman: Små grytor har också öron

  Om barn och hur de tolkar vuxenvärlden.

  Skådespelaren Dick Idman sommarpratar om smått och gott som hörts ur barns munnar. Exemplen är hämtade ur hans egen barndom, hans egna barns och andra barns barndom.

 • Förisvängom tar andan ur både dansare och publik

  Mer än 6 000 folkdansare och spelmän underhåller i Åbo.

  Mössorna guppar, tofsarna gungar och kjolarna svänger vida omkring då mer än 6 000 folkdansare och spelmän nu har invaderat Åbo. Och publiken njuter.

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.