Hoppa till huvudinnehåll

Allsångsaktuella Sanna Nielsen är alltid nervös före direktsändning

Sanna Nielsen håller i en skylt där det står allsång
Sanna Nielsen är Allsång på Skansens programledare för andra året. Sanna Nielsen håller i en skylt där det står allsång Bild: Yle / Sofie Gammals Sanna Nielsen,Allsång på Skansen

Sanna Nielsen är Allsång på Skansens programledare för andra året i rad. I år är hon lite varmare i kläderna och känner sig lite tryggare på scen. Trots det tycker hon det är pirrigt att stå på scen när det är direktsändning. Programmet inleds tisdagen den 27.6.

Sanna Nielsen slog igenom 1996 med låten Till en fågel när hon var endast 11 år gammal. Efter det har hon hunnit med mycket. Hon har bland annat släppt 11 album, turnerat Sverige runt och stått på melodifestivalens scen 7 gånger. 2014 tog hon hem vinsten och representerade Sverige i Eurovision Song Contest med låten Undo.

Sanna Nielsen
Sanna Nielsen har fullt upp hela sommaren med Allsång på Skansen. Sanna Nielsen Bild: Yle/ Sofie Gammals Sanna Nielsen,Allsång på Skansen

Våren 2017 släppte hon låten Inte okej. Låten handlar om näthat och mobbning, som hon själv blev utsatt för under hela sin högstadietid. Hon sjunger om att man ska få vara precis som man vill och om hur mobbarna ville se henne svag. Men hon blev starkare.

Starkare än någonsin står hon nu för andra året i rad på Allsång på Skansen-scenen som programledare.

Allsång på Skansen är under sommaren ett heltidsjobb för Sanna. Hon ska öva in manus och allsångerna och välja kläder inför programmen tillsammans med stylisten Dennis Bröckner. Det är mycket som ska förberedas.

- Det blir att sitta hemma på balkongen och plugga, säger Sanna.

Men hur förbereder man sig mentalt för en så här stor show?

På scen ser hon alltid lugn och avslappnad ut, men i verkligheten är hon alltid nervös före, berättar Sanna och skrattar.

Pojkbandet FO&O
FO&O uppträder i det sjätte programmet, den 1.8. Pojkbandet FO&O Bild: Yle/ Sofie Gammals Allsång på Skansen

Tiden före sändning är väldigt stressig och allt är ett enda stort kaos. Men så fort Sanna kommer ut på scenen och sjunger Stockholm i mitt hjärta och publiken är med från början så släpper nervositeten och det roliga kan börja.

Sanna berättar att hon helst vill ha en stund för sig själv innan sändningen, men det är omöjligt.

- Alla ska piffa på öron och näsa och mun och de ska klä på mig. Jag hinner knappt gå på toaletten.

Johan Hirvi och Daniel Nzinga från Panetoz.
Johan Hirvi och Daniel Nzinga från Panetoz. Gruppen medverkar i det fjärde programmet, den 18.7. Johan Hirvi och Daniel Nzinga från Panetoz. Bild: Yle/ Sofie Gammals Allsång på Skansen,Panetoz

Sanna ser fram emot den här säsongen och tycker att artistutbudet är en mycket bra blandning. Bland årets artister finns både veteraner och nykomligar. På scenen får vi se bland annat Lisa Nilsson, Tomas Ledin, Wiktoria, FO&O och Panetoz.

Sanna Nielsen intervjuades av Lilian Brunell.

Allsång på Skansen sänds i Yle TV 1 och på Arenan

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl.21.00 med start tisdag 27.6.2017. Sändningen refereras på finska av Hanna Pakarinen. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Kaj Kunnas: Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv

  Kaj Kunnas om betydelsefull musik och tacksamhet i livet.

  Kaj Kunnas, tidigare sportjournalist, jobbade hela 27 år på Yle. Men efter att han drabbades av en hjärninfarkt lämnade han bolaget i mars 2017. Kaj berättar hur tacksam han är över livet efter sjukdomsanfallet och vilken musik som är betydelsefull för honom, både med koppling till privatlivet och det tidigare arbetslivet.

 • Dick Idman: Små grytor har också öron

  Om barn och hur de tolkar vuxenvärlden.

  Skådespelaren Dick Idman sommarpratar om smått och gott som hörts ur barns munnar. Exemplen är hämtade ur hans egen barndom, hans egna barns och andra barns barndom.

 • Förisvängom tar andan ur både dansare och publik

  Mer än 6 000 folkdansare och spelmän underhåller i Åbo.

  Mössorna guppar, tofsarna gungar och kjolarna svänger vida omkring då mer än 6 000 folkdansare och spelmän nu har invaderat Åbo. Och publiken njuter.

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.