Hoppa till huvudinnehåll

Därför smakar ditt kaffe konstigt - 7 vanliga fel kaffedrickare gör

Nybryggt kaffe.
En smutsig kaffekokare ger beskt kaffe. Nybryggt kaffe. Bild: Yle/Marie Söderman frukost

Finländare föredrar allt oftare mörkrostat kaffe medan trenden i övriga världen går mot ljusare rost. Kaffe kan innehålla tusen aromer och så här får du bäst fram dem.

Smakar ditt kaffe beskt beror det sannolikt på att:

1. Du har hällt kaffet i en icke-lufttät burk. När vakuumförpackningen öppnas förlorar kaffet genast kolhydrater och fruktighet genom evaporering.

2. Kaffet har förvarats för länge efter att förpackningen öppnats. Ett öppnat paket håller bara i ett par veckor. Kaffe ska inte utsättas för luft, värme eller fukt. Det gör att fettet i kaffet härsknar.

Närbild av kaffebönor. Foto/Bildbanken Mostphotos.
Kaffebönor innehåller fett och det kan lätt härskna. Närbild av kaffebönor. Foto/Bildbanken Mostphotos. Kaffe

3. Kaffeburken har förvarats nära spisen. Kaffe ska inte utsättas för temperaturväxlingar av en elektrisk apparat.

4. Kaffet har förvarats i kylskåpet. Kyla förhindrar kaffet från att härskna men betyder att det tappar aromer. Om du förvarar kaffe i kylen ska du låta det bli rumstempererat före bryggning för att få de bästa aromerna.

5. Kaffet har utsatts för solljus. Förvara kaffe i skåp.

Man dricker kaffe vid köksbord.
Smakar kaffet konstigt? Man dricker kaffe vid köksbord. Bild: Yle/Anna Savonius händerna,kaffe,män,våldsbrott,psykiskt våld,terapi

6. Kaffekokaren är smutsig. Kaffekokaren ska rengöras med minst ett halvt års mellanrum med kalkborttagningsmedel eller ättika. Efter det ska man låta rinna vatten genom kokaren två gånger. En smutsig kokare påverkar kaffearomen.

7. Du doserar vattnet till kokaren med kaffepannan. Det kan lossna fett från kaffepannan. Fyll på kaffekokaren med vatten ur ett rent kärl.

Kan kaffe djupfrysas?

Det är experter oense om.

På Paulig undersöker man vad som händer med kaffebönan då den djupfryses.

- Själv skulle jag inte djupfrysa kaffe, för det påverkar dess fetter, säger Lasse Vidman på Meira.

På Arvid Nordqvist säger Tuula Urrila-Koppanen att det går att djupfrysa kaffe i mindre ransoner eftersom det är en färskvara. Men man ska minnas att låta kaffet bli rumstempererat före det bryggs.

Ljusare pop i världen

Finländare är kända för sina kaffevanor - det dricks åtskilliga koppar filterkaffe per dag. Hittills har man föredragit ljusrostade kaffesorter, men nu har vanan svängt mot mörkrostade.

Kaffesamlingens nostalgifaktor är hög.
Finländare älskar kaffe. Kaffesamlingens nostalgifaktor är hög. kaffeförpackningar

- Mörkrostat är vänligare för magen, säger Lasse Vidman.

I andra länder är trenden den motsatta, ljusrostade sorter vinner terräng. Till och med espressobönor rostas ljusa.

Enligt Ulla Suoraniemi på Paulig tillåter det kaffets egna aromer komma fram.

- Kaffe innehåller till och med tusen aromer beroende på jordmånen. Det kan smaka aprikos, mandel eller hallon. Mörkrostat smakar oftast starkare rostat och rosten dominerar smaken.

Många vill ha reko

Enligt kaffeföretagen finns det ett allt större intresse för rättvist odlat kaffe.

Finnwatch, som granskar företagsansvar, säger att sertifieringen inte är helt tillförlitlig eftersom kaffe odlas i utmanande omständigheter.

Raakoja kahvimarjoja.
Det svårt att veta om kaffet är rättvist odlat. Raakoja kahvimarjoja. Bild: Yle/Petteri Juuti kaffe,kaffesläktet,Robustakaffe

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Maistuuko kahvisi oudolta? Seitsemän yleisintä virhettä kahvin säilytyksessä ja valmistuksessa skriven av Jaana Hevonoja.

Läs mera:

Häller du vatten i bryggaren med kaffepannan? Sluta genast!

För att brygga gott kaffe behöver du inte mycket. Det räcker med färska bönor, en bra kvarn och framförallt en ren kaffebryggare, säger Svante Hampf.