Hoppa till huvudinnehåll

Expert uppmanar till försiktighet med midsommarbrasan

Midsommar 2014
Midsommarbrasor brukar vara populära i skärgården. Midsommar 2014 Bild: Yle / Victoria Wirén öppen eld

Ledande brandinspektör Knut Lehtinen vid Egentliga Finlands räddningsverk uppmanar till försiktighet ifall man planerar att bränna en midsommarbrasa.

Vädret har varit regnigt men det garanterar inte att en olycka inte kan ske och då är goda råd dyra.

Knut Lehtinen
Knut Lehtinen hoppas man är försiktig ifall man bränner en midsommarbrasa. Knut Lehtinen Bild: Yle/Peter Karlberg knut lehtinen

- Det är inte förbjudet att bränna en brasa, men jag skulle inte säga att det är klokt att göra det, säger Lehtinen. Det gäller att vara försiktig och man får endast bränna ris och trämaterial och inte avfall som gamla båtar och dylikt.

Enligt Lehtinen kan det också vara bra att vara förberedd på en olycka och ha en plan redo för vad man gör om elden kommer lös.

- Det kan låta överdrivet, men det kan nog vara bra med en handlingsplan om man vill kalla det så då man bränner en midsommarbrasa, säger Lehtinen. Så att man snabbt kan börja släcka branden och kalla på mer hjälp om det skulle behövas.

Torrt väder men få markbränder

Vädret är för tillfället optimalt för dem som planerar att bränna en midsommarbrasa men det kan vara lokala skillnader så det gäller att se upp.

- Vi hade en längre torr period men lyckligtvis hade vi då inte heller så många markbränder i vår region, säger Lehtinen. Nu har det regnat så terrängen är våt, men det kan se olika ut på olika håll i skärgården.

Ring 112 om olyckan är framme

Lehtinen påminner att man omedelbart ska kontakta räddningsmyndigheterna ifall det visar sig att olyckan är framme och eldsvåda hotar.

- Det är bra om man själv kan släcka, men det gäller nog att kontakta oss för att förhindra större skador, säger Lehtinen. Vi har normal beredskap men om det börjar brinna ute på någon holme så kan det ju dröja innan hjälpen hinner fram.

Lehtinen uppmanar alla att ha det roligt men med förståndet i behåll.

- Tar man det lugnt så sker det kanske inte olyckor och det glädjer alla, säger Lehtinen.