Hoppa till huvudinnehåll

Flera bombdåd i Pakistan - många dödsoffer

Räddningspersonal lyfter upp en bår till en ambulans i Quetta, Pakistan.
Räddningspersonal bär kroppar efter bombdådet i Quetta den 23 juni. Räddningspersonal lyfter upp en bår till en ambulans i Quetta, Pakistan. Bild: EPA/JAMAL TARAQAI Pakistan,Quetta

Uppemot 40 människor har dödats i en serie attentat i Pakistan. Sammanlagt 90 personer skadades i de tre bombdåden mot en marknad och ett polishögkvarter.

Två bombdåd på en marknad i Parachinar i nordvästra Pakistan krävde många liv, enligt lokala myndigheter. Dödssifforna varierar från 15 till 25 beroende på källa. Mellan 70 och 100 skadades i attentaten, enligt nyhetsbyrån AP.

Marknaden var välbesökt då många handlade mat inför helgen id al-fitr, som följer fastemånaden ramadan.

Tidigare under dagen detonerade en bomb i närheten av polischefens högkvarter i Quetta i sydvästra Pakistan. Minst 13 människor dödades och omkring 20 skadades, uppger polisen för nyhetsbyrån AFP. Dödstalet kan fortfarande stiga eftersom många är allvarligt skadade.

Söndertrasade bilar och glassplitter över vägarna

Explosionen i Quetta utlöstes av en bilbomb som var tillräckligt kraftig för att den skulle höras över hela staden. Enligt polisen användes uppåt 95 kilo sprängämne vid dådet. Tv-bilder från händelsen visar söndertrasade bilar och en väg strösslad med glassplitter.

En utbrytargrupp från talibanrörelsen, Jamaat ur Ahrar, har tagit på sig dådet i Quetta, som ligger i Baluchistanprovinsen. Både pakistanska talibaner och andra islamistiska extremister har tidigare genomfört attacker i provinsen.

Nationalistiska och separatistiska grupper har utkämpat ett lågintensivt uppror mot staten under det senaste årtiondet, med krav på en större andel av regionens ekonomiska tillgångar.

Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet i Parachinar.

(FNB-TT-AFP)