Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: Var trivs Miley Cyrus och var bodde Luka?

Miley Cyrus 2010 mot blå himmel och Vegas Musiktests logo. Miley Cyrus @ MMVA Soundcheck
Vilket ställe sjunger Miley Cyrus om på sin senaste singel? Miley Cyrus 2010 mot blå himmel och Vegas Musiktests logo. Miley Cyrus @ MMVA Soundcheck Bild: Wikimedia Commons Miley Cyrus

Här är den – En midsommar utan Yle Vegas pop/rockfrågesport är som en jul utan pepparkakor och glögg!

Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter jobbet på puben runt hörnet?

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Rock’n’roll! Eller något. Lycka till och GLAD MIDSOMMAR!

Vilket ställe sjunger den amerikanska sångerskan Miley Cyrus om på sin senaste singel?

År 2012 spelade Bruce Springsteen sin karriärs längsta gig på Olympiastadion i Helsingfors och han har nu släppt giget som album på sin hemsida. Men hur länge spelade han med E-Street Band?

Vilken jazz-legend hade smeknamnet “Satchmo”?

Låten Live is life var en öronplåga 1985 och dess allsångsrefräng är minst lika lätt att gnola på som “Ja må han leva”. Men vad hette det österrikiska bandet som inte just hade andra hitar än denna?

Gissa skivan! Vilket skivkonvolut presenterar Molly, 4 år? Klicka på rutan för att se hennes teckning och höra henne berätta om bilden. Efter fråga 10 kan du jämföra teckningen med originalpärmen.

Suzanne Vegas hit Luka från 1987 handlade om familjevåld. Men var bodde Luka?

Den legendariska Woodstock-festivalen 1969 fick en stor uppföljare år 1994 där en stor mängd världsstjärnor såsom Metallica, Aerosmith, Salt n’ Pepa, Red Hot Chili Peppers, Joe Cocker och Bob Dylan uppträdde. Ett av banden hade smetat in sig i lera från topp till tå. Vilket band var det?

Musikjournalisten och författaren Kimmo Miettinen hade 1990-2002 ett radioprogram på Yles finska ungdomskanal Radiomafia. En bok som handlar om radioprogrammet har nu getts ut med artisters och lyssnares musikaliska minnen. I programmet spelades alternativ gitarrdriven musik; punk, garage och indierock m.m. Men vad hette programmet?

Åländska “Pop-Sixten” Jansson gav 1980 ut en vinylsingel som ibland brukar kallas Finlands sämsta skiva genom tiderna. Vad hette denna livsbejakande klassiker med Pop-Sixtens charmiga falsksång?

Vem är denna fräna electro-punkare på bilden? Hon är känd för sina kontroversiella shower och låttexter och hon ger fan i traditionella könsnormer.

Gissa skivan – originalpärmen

Här nedan kan ni se Mollys teckning från fråga 5 jämfört med originalomslaget. Dra bildens högra kant mot vänster för att se den rätta konvolutbilden.

Mollys vinyl 8 SabrinaMollys vinyl 8 Sabrina B
Bild: Lasse Grönroos, -

Mollys vinyler finns samlade på Yle Arenan.

ROCKPOLISERNA:

Vill du snacka allmänt eller specifikt om musik med likasinnade individer? Kolla då in vår Facebook-grupp Rockpoliserna! Vi vill höra folkets röst! Du kan tipsa om musiknyheter, gigs, ny eller gammal musik. Bra eller dålig, ingen skillnad så länge det är kul att käbbla om saken! De aktivaste debattörerna kan till och med få en egen Rockpolis-badge!

 • "America first får inte bli Europa sist"

  Nya sanktioner kan hota jobb inom EU.

  Europeiska jobb är i farozonen när amerikanska parlamentariker vill slå president Trump på fingrarna i rysslandfrågan. Intensiv lobbying utövas för att mildra effekterna. Ledamöterna i senaten och representanthuset vill statuera ett exempel. Sanktionerna mot Ryssland ska ensidigt skärpas.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Kaj Kunnas: Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv

  Kaj Kunnas om betydelsefull musik och tacksamhet i livet.

  Kaj Kunnas, tidigare sportjournalist, jobbade hela 27 år på Yle. Men efter att han drabbades av en hjärninfarkt lämnade han bolaget i mars 2017. Kaj berättar hur tacksam han är över livet efter sjukdomsanfallet och vilken musik som är betydelsefull för honom, både med koppling till privatlivet och det tidigare arbetslivet.

 • Dick Idman: Små grytor har också öron

  Om barn och hur de tolkar vuxenvärlden.

  Skådespelaren Dick Idman sommarpratar om smått och gott som hörts ur barns munnar. Exemplen är hämtade ur hans egen barndom, hans egna barns och andra barns barndom.

 • Förisvängom tar andan ur både dansare och publik

  Mer än 6 000 folkdansare och spelmän underhåller i Åbo.

  Mössorna guppar, tofsarna gungar och kjolarna svänger vida omkring då mer än 6 000 folkdansare och spelmän nu har invaderat Åbo. Och publiken njuter.

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.