Hoppa till huvudinnehåll

Neziri behöver lugn och ro: "Ut i skogen och kasta kottar"

Nooralotta Neziri, PNG 2017.
Nooralotta Neziri har haft en tung start på säsongen. Nooralotta Neziri, PNG 2017. Bild: All Over Press Nooralotta Neziri

Häcklöparen Nooralotta Neziri har varit på allas läppar efter en problematisk inledning på säsongen. Beslutet att stå över lag-EM är helt rätt i det här läget, anser Yle Sportens panel i Slaget efter tolv, som diskuterade sommarens viktigaste friidrottshändelser.

– Det är svårt att sätta fingret på vad problemet är för Neziri, säger SFI:s sportchef Petra Stenman.

– När man är på den nivån som hon är, handlar det ofta om små saker. Man balanserar på en smal tråd när det gäller träning och återhämtning och ibland tar man ett steg bakåt.

Stenman får medhåll av Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo, liksom Stenman tidigare landslagshäcklöpare.

– Det kan handla om små skavanker under vintern, som har stört träningsrytmen och lett till osäkerhet, som tärt på självförtroendet. Man vill att det fungerar genast och det gör det inte.

– Det bästa skulle nu vara att ge henne lugn och ro och börja om pånytt. Men vilken idrottare vill börja från början när vi redan är framme vid midsommar?

Nooralotta Neziri och Jussi Ihamäki, 2016.
Nooralotta Neziri har gått skilda vägar med tränaren Jussi Ihamäki. Nooralotta Neziri och Jussi Ihamäki, 2016. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Nooralotta Neziri,Jussi Ihamäki

Hon hade lite problem med en ond fot redan i vintras, tillägger Yle Sportens referent Leif Lampenius. Han träffade Nooralotta Neziri och hennes tidigare och långvarige tränare Jussi Ihamäki i samband med en intervju för Sportmagasinet.

Springa i skogen och kasta kottar

Skavanker och motgångar leder lätt till dåligt självförtroende och nya motgångar. Det vet tidigare elitidrottarna Mikael Ylöstalo och Petra Stenman av egen erfarenhet. Då hjälper det att göra något helt annat emellanåt.

– Då får man fara ut i skogen och springa och kasta kottar, småler Ylöstalo. Det behövs lugn och ro, att man får arbeta sig tillbaka.

– Arsi Harju brukade paddla kanot i Kuortane och jag trivdes i skogen, berättar Stenman. När det blir motigt får man ta till de verkliga vapnen.

Många frågetecken inför VM

Friidrotts-VM inleds den fjärde augusti i London. De första idrottarna togs ut i slutet av mars. Bland dem finns trestegshopparna Simo Lipsanen och Kristiina Mäkelä samt stavhopparna Wilma Murto och Minna Nikkanen.

Wilma Murto, Paavo Nurmi Games 2016.
Oklart när Wilma Murto kan inleda tävlingssommaren. Wilma Murto, Paavo Nurmi Games 2016. Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv Wilma Murto,stavhopp,friidrott

Men frågetecknen är många, nästan för många konstaterar Ylöstalo. Till exempel har varken skadade Mäkelä eller Murto ännu inlett tävlingssäsongen. Neziris form är kanske det allra största frågetecknet.

Truppen, som kommer att bestå av cirka 20 idrottare, klarnar i slutet av juli.

Medalj i slägga eller -spjut

– Vem säger herrslägga först, skrattar Leif Lampenius på frågan om de största blåvita medaljchanserna i VM.

På den punkten är trion sällsynt enig. En till två medaljer kan Finland förvänta sig i London med herrarnas spjut och slägga som de realistiska medaljgrenarna.

– Om nu inte Lipsanen går och överraskar, säger Ylöstalo.

– Jo men då ska det nog åtminstone en halv meter till, kontrar Lampenius.