Hoppa till huvudinnehåll

Ny bilderbok ska föra Topelius in i nutiden

boken björken och stjärnan ligger uppslagen på en bordsyta. På bilden ser man två barn som blickar ut över ett väldigt bergslandskap.
Benjamin Forsells bilder kan tyckas vara nästan Disney-aktiga. boken björken och stjärnan ligger uppslagen på en bordsyta. På bilden ser man två barn som blickar ut över ett väldigt bergslandskap. Bild: Yle/ Axel Brink

Nästa år har det gått 200 år sedan Zacharias Topelius föddes, men enligt förlaget Scriptums vd Bo Kronqvist är han lika aktuell i dag. Förlaget ger ut fyra av Topelius sagor i bilderboksformat, och "Björken och stjärnan" är redan publicerad.

- Zacharias Topelius böcker på svenska är en bristvara. Någon enstaka gång har de kommit, men de tar genast slut, säger Bo Kronqvist, vd för förlaget Scriptum.

Det slog Kronqvist att han hade ett gyllene läge att uppmärksamma jubilaren, eftersom han både har kopplingar till Topelius hemstad Nykarleby, och givetvis förlaget.

Varje år ordnar stadsbiblioteket i Nykarleby en högläsning av en Topelius-saga under kulturveckan i augusti. De sagorna är utgångstexterna till böckerna som nu kommer att ges ut.

- Det är Topelius sagor som är bakgrunden men de är återberättade på nusvenska.

Fungerar i dag

Att just "Björken och stjärnan" skulle ges ut var en självklarhet, eftersom den resonerar bra i nutidens värld.

- Den handlar om barn som blir bortrövade och det är tyvärr väldigt aktuellt fortsättningsvis. Det går inte bra för alla barn och därför kan det vara bra att berätta om en verklig historia från Topelius egen släkt som slutar lyckligt. Man skulle ju hoppas att det skulle sluta lyckligt för dagens barn.

Det var Topelius farfars far som blev bortrövad under Stora ofreden, och kan ha blivit såld i St. Petersburg, berättar Kronqvist. Han kom tillbaka till Uleåborg efter många år. I sagan har Topelius lagt till en syster och berättelsen handlar om syskonparets väg tillbaka till Finland.

- I berättelsen plockar Topelius fram att det inte går dåligt för alla barn heller, de blir väl omhändertagna i det främmande landet. De förstår inte varför de skulle vilja åka bort, men hemlängtan är hemlängtan, säger Kronqvist.

Bo Kronqvist
Bo Kronqvist Bo Kronqvist Bild: Yle/Roger Källman scriptum

Nya bilder

Kronqvist ville illustrera boken med hjälp av unga studerande. Den första som kontaktades var den ivriga tecknaren Benjamin Forsell från Nedervetil, som genast tackade ja. Forsell hade studerat vid Yrkesakademin Österbotten och hade Kronqvist som lärare. I samband med bilderboken ges också teckningarna ut i form av en målarbok.

- Det finns ett litet problem och det är att Topelius är lite helig mark för en del. Om man forstätter på den linjen är Topelius snart ett museiföremål. Vi som är engagerade i Topelius idévärld och värdegrund tycker att det är lite farligt. Helst skulle vi se att Topelius skulle vara en del av vardagen.

Bildspråket i Forsells illustrationer är kanske inte traditionellt sagolika, utan kan beskrivas som filmiska.

- Albert Edelfeldt och Carl Larsson har i tiderna illustrerat Topelius. Varför skulle vi inte kunna få någon att med dagens ögon och bildspråk se på Topelius sagor?

Sensmoralen ger trygghet

Trots att berättelsen "Björken och stjärnan" är tung, så tycker Kronqvist att den lämpar sig bra för en ung publik. Den är skriven i en berättarform, som kan göra texten enkel för till exempel en lärare att utnyttja. Berättelsen har, som sagor ofta har, en sensmoral - något som inte alla uppskattar.

- Jag tror att barn vill ha en sensmoral, att det finns en mening med berättelsen.

I berättelsen kan man tolka in att naturen är en trygghet, eftersom det är naturen som på olika sätt visar barnen vägen hem. Bland barn behöver inte naturen associeras till just trygghet längre, menar Kronqvist.

- En lärare berättade åt mig att det är besvärligt när man ska ut med barnen i skogen i dag eftersom föräldrarna har skrämt dem för allt som kan finnas där.

Tre böcker till

Bo Kronqvist vill inte avslöja vilka de resterande tre sagoböckerna som ska ges ut är. Men några ord vågar han dela med sig av.

- Det är inte bara de klassiska Topeliussagorna som man kan. Det finns en mängd berättelser som Topelius har skrivit som läsning för barn.

De kommande böckerna kommer också att illustreras av unga, oerfarna bildkonstnärer, eftersom Kronqvist tror att det är ett sätt att ge Topelius till en ny generation.

Hittills har finska förlag visat intresse för en översättning av "Björken och stjärnan" med Forsells illustrationer.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten