Hoppa till huvudinnehåll

Polisen bekräftar: Kylskåp bakom branden i London

Eldsvåda i brand i London 14.6.2017
Eldsvåda i brand i London 14.6.2017 London,brand- och räddningsarbete,höghus,eldsvåda

Polisen i London uppger att den förödande branden i höghuset Grenfell Tower i västra London fick sin början i en kombinerad kyl och frys i en av lägenheterna.

- Vi har nu bevis på att branden inte var anlagd, sade polischefen Fiona McCormack vid en presskonferens i dag.

Uppgifterna stöder tidigare ögonvittnesskildringar om var branden, som krävde minst 79 människors liv, startade i det 24 våningar höga bostadshuset.

- Vi befarar att antalet dödsoffer kan stiga, sade McCormack.

Enligt polisen pågår tester med ifrågavarande kyl-frysmodell fortfarande, men tillverkaren har ännu inte dragit bort modellen från marknaden.

Isoleringsmaterialet odugligt

Det isoleringsmaterial och de fasadtegel som använts i byggnadskonstruktionerna klarade inte något av de säkerhetstester som gjordes efter branden.

- Preliminära resultat visar att de materialprover som samlats in från Grenfell Tower antändes snabbt, uppgav McCormack.

Jättelik bostadsbrand i 27-våningshus i London den 14 juni 2017.
Jättelik bostadsbrand i 27-våningshus i London den 14 juni 2017. Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA London,Branden i Grenfell Tower,bostadsbrand

Räddningstjänsten kom till brandplatsen endast några minuter efter att det första larmet kom, men branden spred sig extremt snabbt.

Många som befann sig inne i huset hann inte ut då elden spred sig explosionsartat från lägenhet till lägenhet på grund av det lättantänliga isoleringsmaterialet. Som mest bekämpades lågorna av 200 brandmän.

Tills vidare har elva byggnader i London, Manchester och Plymouth i tester visat sig ha samma isoleringsmaterial som Grenfell Tower.
Misstankar finns om att upp till 600 byggnader har samma material.

Också åtminstone ett hotell har meddelat att de ska låta utföra tester som en säkerhetsåtgärd.

Polisen överväger att inleda förundersökning med brottsrubriceringen dråp efter brandkatastrofen.

Källor: Reuters, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes