Hoppa till huvudinnehåll

Qatars grannländer lade fram sträng kravlista

Emiren av Qatar Tamim bin Hamad al-Thani under Arabförbundets möte i Mauretanien 25.7.2016
Qatars härskare, emiren Tamim bin Hamad al-Thani kommer knappast att kunna gå med på grannländernas krav. Emiren av Qatar Tamim bin Hamad al-Thani under Arabförbundets möte i Mauretanien 25.7.2016 Bild: EPA/STR Qatar,Tamim bin Hamad

Saudiarabien och tre andra arabländer som nyligen bröt sina diplomatiska förbindelser med Qatar, har nu lagt fram en lista över krav som kunde leda till en lösning av krisen.

Arabländerna lade fram en kravlista på 13 punkter där de bland annat kräver att Qatar bryter alla band med det Muslimska brödraskapet, Hizbollah, al-Qaida och terrorgruppen IS inom tio dagar.

Saudiarabien, Bahrain, Förenade Arabemiraten och Egypten kräver dessutom att Qatar utvisar alla medborgare från de fyra länderna.

Qatar får inte heller bevilja medborgarskap åt personer från de fyra länderna och det måste lova att "sluta att blanda sig i deras inre angelägenheter."

Stäng Al Jazeera

Qatar måste också stänga tv-kanalen Al Jazeera, bryta alla diplomatiska förbindelser med grannlandet Iran och stänga en turkisk militärbas i Qatar.

Qatar äger både den arabiska och engelskspråkiga kanalen Al Jazeera och kravet gäller förmodligen bägge kanaler trots att det inte sägs klart ut i kravlistan som nyhetsbyrån AP har fått tag på.

En man står framför flera kameler.
Den diplomatiska krisen påverkar också kameler eftersom Saudiarabien beslöt att qatariska kameler inte återbördas till grannlandet Qatar En man står framför flera kameler. Bild: EPA/NOUSHAD THEKKAYIL Qatar,Saudiarabien

Den saudiledda koalitionen anklagar Qatar för att stöda terrorism och president Donald Trump har gett dem sitt stöd, trots att USA har en flygbas och över 10 000 soldater i landet.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har däremot försökt medla i krisen och det var han som bad Saudiarabien och de övriga arabländerna att lägga fram "resonabla" krav som han uttryckte det.

Stötestenen Iran

Arabländerna anklagar alltså Qatar för terrorism då det har stött en del radikala grupper i Mellanöstern, men det har också de själva gjort.

Det verkliga problemet verkar vara Saudiarabiens ärkerival Iran som Qatar har bättre relationer till än de övriga arabländerna.

Länderna kräver att Qatar stänger sina beskickningar i Iran, slänger ut alla medlemmar av Irans republikanska garde och avhåller sig från all handel med Iran som USA inte godkänner.

Qatar går knappast med på kraven

Myndigheter i Qatar har inte ännu kommenterat kraven men landet kommer knappast att gå med på dem eftersom det hela tiden har hävdat att det är oskyldigt.

Om Qatar mot förmodan skulle gå med på kraven så skulle de andra länderna förbehålla sig rätten att övervaka dess agerande i tio år.

Qatar har anklagat Saudiarabien och dess allierade för att ha fabricerat den diplomatiska krisen med hjälp av falska läckor,

De skall ha utförts av ryska hackare som hade anlitats av saudier eller Förenade Arabemiraten.

Krisen har i varje fall haft allvarliga följder för lilla Qatar eftersom den nya handelsblockaden som infördes, bland annat har inneburit brist på livsmedel som importeras från Saudiarabien.

Källor: AP, Reuters, Yle