Hoppa till huvudinnehåll

Renoveringen av Åminnes paviljong på slutrakan - "Allt har gått över förväntan"

mikael antell i åminne paviljong
De två kupolerna i paviljongens tak har nu blivit en stor. mikael antell i åminne paviljong Bild: Yle/Jasmine Nedergård Paviljong,paviljongtak

Ett hundratal glada talkoarbetare har jobbat i tio månader och nu börjar renoveringen av paviljongen i Åminne Folkpark vara färdig. Originalgolvet som byggdes för uppemot 60 år sedan är det enda som är kvar av den gamla paviljongen.

Mikael Antell, ordförande vid Åminne Folkpark är nöjd.

- Renoveringen har gått över förväntan och de trehundra personer som var på taklagsfesten i helgen tyckte att allt blivit jättefint.

- Jag är mest nöjd över att paviljongkänslan finns kvar även om paviljongen är så gott som ny med stålstomme och allt.

Renoveringen kommer kosta runt 800 000 euro, enligt Antell, medan budgeten låg på 700 000 euro.

- Vi valde att investera i ny teknik som inte stod i budgeten. Men vi hoppas spara in på det i framtiden istället.

mikael antell utanför åminne paviljong
Mikael Antell, ordförande vid Åminne Folkpark mikael antell utanför åminne paviljong Bild: Yle/Jasmine Nedergård Paviljong,byggställning

Orsakerna att paviljongen renoverades var många

- Paviljongen började vara i dåligt skick och allt höll på att bli opraktiskt då tekniken behövde förnyas och inte riktigt passade in. Därför beslöt vi oss för att bygga om paviljongen.

- Vi började riva genast på natten efter att det sista evenemanget under förra hösten avslutades, skrattar Antell.

Efter att ett hundratal talkoarbetare jobbat i tio månader och lagt ner kring 5000 talkotimmar på renoveringen är det bara små justeringar kvar.

- Taket på scenen där ute behöver ännu fixas och ljudanläggningen och cafeterian inne i paviljongen är inte riktigt klara ännu. Men i början av juli ska allt vara klart.

byggställningar vid åminne paviljong i malax
byggställningar vid åminne paviljong i malax Bild: Yle/Jasmine Nedergård renovering,folkpark,Paviljong,Malax,byggställningar

Två kupoler blev en stor

Besökare kommer märka att paviljongen fått ett ordentligt lyft då de två kupolerna i taket nu blivit en stor. Det här säger Antell kommer påverka ljudkvaliteten till det bättre.

- Tidigare fastnade allt ljud i den ena kupolen så det blev att spela högre i den första för att det skulle höras i den andra och tvärtom.

Det fanns tidigare en scen i hörnet framför havet, som nu är bortriven. Det betyder att man nu kan titta på havet från dansgolvet i paviljongen. Där kommer också en terrass med utsikt mot havet att dyka upp i framtiden.

Men originalgolvet i trä som byggdes för uppemot 60 år sedan är kvar.

- Vi ville bevara allt som gick och eftersom vi hade sån tur med vädret så kunde golvet vara kvar då vi rev taket. Det är jag glad över.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten