Hoppa till huvudinnehåll

Sommargästernas favoritbuss är fylld med böcker

Uffe Johansson nitar fast bokbussens öppettider på Pellinge sommartorg.
Uffe Johansson nitar fast bokbussens öppettider på Pellinge sommartorg. Uffe Johansson nitar fast bokbussens öppettider på Pellinge sommartorg. Bild: Peik Henrichson/ Yle bokbussar,Borgå,Pellinge,böcker,Uffe Johansson

Uffe Johansson har parkerat sin bokbuss på 124 bibliotekshållplatser runtom om i Borgå och Sibbo. Och kunderna småpratar med honom som en gammal familjebekant.

Semestern är för många den tid då man äntligen har tid att läsa böcker, men hur skulle boksommaren se ut i skärgården utan den trogna biblioteksbussen? Vi har följt med Uffe Johansson och Jouni Malmborg då de åker omkring på Pellinge för att betjäna både ortsbefolkningen och sommargästerna.

─ I fjol hade vi totalt cirka 86 000 lån i den här bussen, berättar Uffe Johansson, som inte bara kör bussen utan för det mesta också sköter om utlåningen.

Udda onsdagar Pellinge

Udda onsdag kvällar kör Uffe Johansson ner till Pellinge, efter att först ha haft Gäddragsvägen, Kardrag och färjfästet i Tirmo som anhalter. Därifrån bär det vidare till Sundö, Tullandet och Benitas Café vid Pellinge sommartorg.

Efter sommartorget, där Johansson håller kaffepaus, ska han ännu hinna till Österby och Söderby innan han tar färjan tillbaka till fastlandet klockan 19.

Rasmus Ekholm ska ta med sig Kalle Knaster till sommarstugan.
Rasmus Ekholm ska ta med sig Kalle Knaster till sommarstugan. Rasmus Ekholm ska ta med sig Kalle Knaster till sommarstugan. Bild: Peik Henrichson/ Yle bokbussar,Pellinge,Borgå,böcker,rasmus ekholm

Anna Hartwall med barnen Felicia, Kevin och Melina hör till sommargästerna i Pellinge.

─ Nu när vi har hittat både barn- och ungdomsböcker ska vi sätta oss ner och mysläsa i sommarregnet, säger Anna.

Anna Hartwall fick för en stund sedan ett nytt bibliotekskort, eftersom hennes normala kort från huvudstadsregionen inte fungerar här i Borgå.

─ Det kom väl till pass eftersom jag så gärna ville att barnen skulle läsa mycket den här sommaren, men barnen meddelade att de redan läst alla böcker på stugan.

Felicia Hartwall var glad över att hitta Geoff Rodkeys bok Tvillingarna Tapper: Nu är det krig!

─ Det fanns flera roliga böcker i hyllan, säger Felicia.

Skolelever gillar bokbussar

Anna Hartwall, som också jobbat som lärare, har bara positiva erfarenheter av bokbussar.

─ Det var helt uppenbart att eleverna väntade på att bussen skulle komma till deras skola.

Även Uffe Johanssons buss besöker skolor och daghem på förmiddagen.

─ Och ibland händer det också att den här bussen får fungera som valbuss, när medborgarna på landsbygden ska få en chans att förhandsrösta i riks- eller kommunalval, berättar Johansson. Sådana stunder har vi ingen utlåning alls fastän det finns böcker i bussen.

Anna Hartwall lånar böcker med sitt nya bibliotekskort.
Biblioteksfunktionären Jouni Malmborg betjänar sommargästerna Anna, Felicia och Melina Hartwall. Anna Hartwall lånar böcker med sitt nya bibliotekskort. Bild: Peik Henrichson/ Yle bokbussar,böcker,bibliotek,Pellinge,Anna Hartwall

De barn vi stöter på i bokbussen verkar leta efter serietidningar och böcker med ett öppet sinne. Ett kriterium har i alla fall Rasmus Ekholm.

─ Böckerna ska inte vara för långa, men inte heller för korta, utan just lagom, säger han.

Både chaufför och omtyckt funktionär

Uffe Johansson har kört biblioteksbuss i över femton år, så det kanske inte är så förvånande att han verkar känna de flesta kunder.

Egentligen var det kanske en slump att Johansson halkade in i biblioteksbranschen. Ursprungligen jobbade han på ett transportbolag som hette Tolkis Bil, och den vägen kom han att avlösa Borgå stads busschaufförer när de hade semester.

Men bra så, för det är uppenbart att Uffe Johansson trivs med sina kunder, och kunderna trivs i hans sällskap. Men vad händer om kunder han känner väl har glömt sitt bibliotekskort hemma?

─ Man ska förstås inte bryta mot reglerna, men klart är att jag inte tvingar någon äldre person att gå långa vägar bara för kortet blivit hemma, säger Johansson.

Mio och Ronja Eklund bekantar sig med de svenskspråkiga barnböckerna.
Mio och Ronja Eklund bekantar sig med de svenskspråkiga barnböckerna. Mio och Ronja Eklund bekantar sig med de svenskspråkiga barnböckerna. Bild: Peik Henrichson/ Yle böcker,Borgå,bibliotek,bokbussar,ronja eklund

Många biblioteksbesökare i Östnyland har noterat att det på sistone har varit en del praktiska motgångar på de vanliga biblioteken.

Flera mindre närbibliotek har stängts helt och hållet till exempel i Lovisa, men också på en del större bibliotek i Östnyland har dörrarna tidvis varit stängda på grund av renoveringar, som just nu i Nickby och Lovisa huvudbibliotek.

─ Och nu när Sibbo slutade med sin egen biblioteksbuss så har vår buss expanderat mot Sibbo, där kunderna också verkar uppskatta oss, säger Uffe Johansson.

Flera rutter varannan vecka

Biblioteksbussen besöker också flera andra mindre orter på landsbygden i Borgå, men alltid på udda veckodagar.

Udda måndagar kör Uffe Johansson till exempel österut mot Vårlax, Pirlax och Ebbo, medan han udda tisdagar kör mot Sondby och Kråkö.

Den som vill bekanta sig närmare med biblioteksbussens exakta rutter alla veckodagar den här sommaren, rekommenderas bokbussens detaljerade körschema.