Hoppa till huvudinnehåll

USA stoppar import av nötkött från Brasilien

Brasilien som producerar mest nötkött i världen, hörde i fjol till världens största exportörer av nöt- höns- och griskött
Brasilien som producerar mest nötkött i världen, hörde i fjol till världens största exportörer av nöt- höns- och griskött Brasilien som producerar mest nötkött i världen, hörde i fjol till världens största exportörer av nöt- höns- och griskött Bild: EPA/Marcelo Sayão Brasilien,kött,nötkött

USA stoppar all import av nötkött från Brasilien av oro för säkerheten i den brasilianska livsmedelsindustrin.

Beslutet fattades tre månader efter avslöjanden om utbredd korruption bland brasilianska livsmedelsinspektörer.

Det amerikanska jordbruksministeriet säger att elva procent av brasilianska köttprodukter har varit undermåliga i tullens undersökningar sedan mars.

Man kommer därför att stoppa all import tills "Brasilien har fattat tillfredsställande korrigerande åtgärder."

- Den (brasilianska) siffran är betydligt högre än den en procent undermåliga produkter som stoppas från andra delar av världen, säger jordbruksminister Sonny Perdue i ett uttalande.

Svårt slag mot presidenten

Perdue medgav att Brasilien redan har förbjudit köttexport från fem anläggningar i Brasilien, men det anses inte vara tillräckligt.

Varken jordbruksministeriet eller presidentens kansli i Brasilien har velat kommentera beslutet som innebär ett hårt slag mot landets köttindustri.

President Michel Temer anklagas också för att vara inblandad i den enorma muthärvan kirng oljejätten Petrobras. Vicepresidenten Temer är tillfälig president på grund av riksrättsprocessen mot president Dilma Rousseff
USA:s importförbud kan också skada den mutmisstänkte presidenten Michel Temers ställning President Michel Temer anklagas också för att vara inblandad i den enorma muthärvan kirng oljejätten Petrobras. Vicepresidenten Temer är tillfälig president på grund av riksrättsprocessen mot president Dilma Rousseff Bild: EPA/FERNANDO BIZERRA JR Brasilien,Michel Temer

Beslutet kan ytterligare urholka den impopuläre, mutmisstänkte presidenten Michel Temers ställning.

Temer har ständigt förnekat köttskandalens omfattning och han är som bäst på rundresa i Ryssland och Norge där han försöker främja landets exportprodukter, bland annat just nötkött.

Mutade inspektörer

Köttskandalen som går under namnet Carne Fraca (svagt kött) avslöjades i mars då myndigheter i Brasilien medgav att de utreder korruptionsmisstänkta köttinspektörer som tillät export av gammalt kött.

Flera stora kunder som Kina, stoppade köttimporten från Brasilien men de flesta länder har redan hävt sina importförbud.

Brasilien lider överlag av ekonomiska problem och den viktiga köttindustrin har inte ännu återhämtat sig efter skandalen.

Exporten lider

Brasilien som producerar mest nötkött i världen, hörde i fjol också till världens största exportörer av nöt- höns- och griskött men landets ställning har försvagats efter skandalen.

USA hör inte till de största importörerna av nötkött från Brasilien eftersom det är rätt självförsörjande, men beslutet tros ändå skada Brasilien eftersom livsmedelsmyndigheter i Asien och Europa kan följa exemplet.

Största delen av Brasiliens export av nötkött går till Asien och Europa.

Källor: AP, Reuters, Yle

Läs också