Hoppa till huvudinnehåll

Valkommissionen: Navalnyj kan inte ställa upp i presidentvalet

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj inför domstol i Moskva 1.8.2016
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj inför domstol i Moskva 1.8.2016 Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV Aleksej Navalnyj,Ryssland

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kan inte ställa upp i presidentvalet nästa år eftersom han dömts för brott, meddelade den ryska valkommissionen på fredag.

Valkommissionens beslut var väntat. Navalnyj har blivit dömd för förskingring två gånger - senast i februari i år fick han ett långt villkorligt straff.

Navalnyj själv anser att anklagelserna är fabricerade för att Kreml vill hindra honom att utmana president Vladimir Putin.

Navalny dömdes också i Moskva nyligen för att ha uppmanat till antikorruptionsprotester utan att ha haft myndigheternas tillstånd. Domen blev en månads fängelse. Tusentals människor deltog i protesterna över hela Ryssland.

En av de hårdaste Kremlkritikerna

Aktivisten Navalnyj har de senaste åren varit en av de hårdaste Kremlkritikerna i Ryssland. Han har bland annat anklagat premiärminister Dmitrij Medvedev för korruption.

Navalnyjs parti Framstegspartiets politik är främst ekonomiskt och politiskt liberalt med minskad centralmakt och ökad transparens högt upp på dagordningen.

Navalnyj har också väckt kontroverser genom att göra nationalistiska uttalanden och genom att delta i en hårdför nationalistmarsch.

Navalnyj är oppositionens främsta ledstjärna och meddelade i december att han vill kandidera i presidentvalet i mars 2018.

Aleksej Navalnyj är en 40-årig rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och korruption. Han leder antikorruptionsfonden FBK, men har också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Navanyj har växt fram som oppositionens karismatiska och inte minst yngre ansikte utåt.

(FNB-TT, Yle)

Läs också